Bezpečnost potravin

Hořké mléko kontaminované bakterií Pseudomonas

Vydáno: 5. 6. 2009
Autor:

Francouzská společnost Candia stáhla z trhu 30 000 kartonů s kontaminovaným pasterovaným mlékem.

Přední francouzský zpracovatel mléka – společnost Candia – stáhl z trhu 30 000 kartonů "čerstvého“ (pasterovaného) mléka značky Viva a Grandlait kontaminovaného bakterií pseudomonas. Zásah ve více než 30 hypermarketech v oblastech Pyrenejí a Languedoc-Rousillon byl učiněn poté, co řada spotřebitelů reklamovala zakoupené mléko kvůli hořké a „chemické“ pachuti. Podle zpracovatele mléka neznamená kontaminace riziko pro zdraví, ale citlivější osoby by mohly mít kvůli nepatřičné chuti zažívací problémy.

EU Food Law, 2009, č. 391, s. 29-30

Poznámka
Bakterie Pseudomonas se vyznačuje výraznou proteolytickou a lipolytickou aktivitou. Důsledkem jsou nežádoucí pachy (ovocné, rybí) a pachuti (mýdlová, hořká). Štěpením tuků dochází k žluknutí (žlutá barva smetany či másla). V důsledku produkce barviv může docházet k červenání či modrání mléka. Preudomonas fluorescens je v mléce velmi rozšířen ale pasterací by mělo dojít k inaktivaci.