Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Houby: záměna může ohrozit život do kategorie

Aktuality > Aktuality

Houby: záměna může ohrozit život

Vydáno: 15.9.2022
Tisk článku
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
Informace a doporučení německého úřadu BfR

Případů otravy po konzumaci vlastnoručně nasbíraných hub se vyskytuje mnoho. Každý rok je institutu BfR (Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik) hlášeno zdravotníky průměrně deset případů otravy houbami. Kromě toho toxikologická centra spolkových zemí odpovídají na více než 3000 dotazů ohledně hub ročně. „V Německu rostou velmi jedovaté houby, které se podobají jedlým druhům. To může být nebezpečné pro sběratele s omezenými zkušenostmi,“ tvrdí Dr. Herbert Desel, vedoucí oddělení ‚Hodnocení expozice nebezpečným produktům‘ v BfR. Populární domácí jedlé houby jsou například pečárka polní (Agaricus campestris) a jedlé druhy holubinek (Russula). Sběratelé si často pletou tyto jedlé houby s velmi jedovatou muchomůrkou zelenou (Amanita phalloides), jejíž toxiny způsobují selhání jater, přičemž dokonce i malá dávka může být smrtelná. Ohroženou skupinou jsou zejména děti a starší lidé, jejichž zdraví může být vážně ohroženo již při pozření malého množství jedovatých hub. Příznaky otravy houbami jsou různé. Často – ale ne u všech druhů hub – se zpočátku kombinuje pocit malátnosti, bolest žaludku, nevolnost a zvracení.

Zdravotní riziko z konzumace jedovatých nebo nepoživatelných hub, které byly vlastnoručně nasbírané, je poměrně vysoké – jedovaté houby bývají opakovaně mylně považovány za jedlé. Muchomůrka zelená je nejjedovatější houbou v Německu. Dokonce i malá část typického houbového pokrmu může vést k smrti dospělých i dětí. Přibližně 5 procent veškerých otrav houbami je způsobeno konzumací muchomůrky zelené, která roste od července do října, hlavně v listnatých lesích, ale také parcích. BfR odhaduje, že muchomůrka zelená způsobuje nejméně 80 procent všech smrtelných otrav houbami v Německu.

Pokud se necítíte dobře po požití hub, měli byste vždy vyhledat lékařskou pomoc nebo se poradit s toxikologickým centrem.

Za žádných okolností by léčba neměla být prováděna bez doporučení lékaře: Dokonce i zdánlivě neškodná opatření, jako je vyvolání zvracení, mohou mít vážné zdravotní následky, pokud se například zvratky dostanou do hlubokých dýchacích cest. Mléko může podporovat vstřebávání jedů.

Důležité rady pro rozpoznání a léčbu otravy houbami:

  • Pro vaši bezpečnost z hlediska otravy sbírejte houby a připravujte houbová jídla pouze tehdy, kdy jste si naprosto jistí, že dokážete identifikovat jedlé druhy.
  • Přestože dnes existují mobilní aplikace na rozpoznání hub, nikdy se nespoléhejte pouze na identifikaci prostřednictvím těchto aplikací.
  • Při přípravě by měly být houby čerstvé.
  • Syrové jedlé houby používané jako salát mohou vyvolat příznaky intolerance, proto by se měly všechny houby vždy povařit po dobu alespoň 15 minut.
  • Houbové pokrmy mohou být znovu ohřáty po krátkém skladování v chladničce.
  • V mnoha regionech existují poradny nebo jednotliví odborníci s rozsáhlými a prokázanými vědomostmi o identifikaci hub. Vždy, když si nebudete jistí, jestli je houba jedlá nebo jedovatá, vyhledejte odbornou pomoc.
  • Pokud dojde k otravě, zbytky hub po jejich čištění, zbytky jídla – případně vyzvracené jídlo – často poskytují cenné indicie pro identifikaci hub (včetně analýzy spor).
  • Cenné informace o houbách a rizicích otravy jsou uvedeny v článku „Deutsches Ärzteblatt“ a na webových stránkách německé společnosti pro mykologii:
  •      https://www.aerzteblatt.de/int/archive/article/216191
  •      https://www.dgfm-ev.de

 

Zdroj: Bundesinstitut für Risikobewertung

 

Více informací a odkaz na toxikologické středisko v ČR:

Foto: Shutterstock

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021