Bezpečnost potravin

Hydrokoloidy řady Stabisol pro mléčné nápoje s ovocnou složkou

Vydáno: 4. 11. 2008
Autor:

Společnost Hydrosol vyvinula stabilizátory umožňující snížení přídavku pektinu.

Kysané mléčné nápoje v kombinaci s ovocnou složkou či příchutí jsou stále rostoucím segmentem trhu. Pro stabilizaci těchto nápojů vyvinula německá společnost Hydrosol speciální hydrokoloidy řady Stabisol BMJ. Obvykle jsou ke stabilizaci mléčných nápojů s ovocnou složkou používány pektiny, které korelují s ovocným aromatem a chutí, avšak k dosažení požadovaného účinku je jich zapotřebí poměrně velké množství.
Složky nově vyvinutých hydrokoloidů slouží jako ochrana pro kasein a k regulaci viskozity výrobku během výroby. Zabrání se srážení bílkovin a dalších látek a jejich oddělování. V důsledku toho může být použito menší množství pektinu.
Komplex složek umožňuje, aby kysané nápoje mohly být tepelně ošetřeny. Optimální účinnost přípravku je při pH 3,8 až 3,9. Hodí se k využití pro nápoje na bázi mléka, kefíru, jogurtu či syrovátky v kombinaci s ovocnou šťávou. Společnost Hydrosol, kromě standardních přípravků nabízí vývoj hydrokoloidů na míru.
EDM, 2008, č. 5, s. 22