Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Hygienici v loňském roce zkontrolovali 23 066 stravovacích zařízení do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Hygienici v loňském roce zkontrolovali 23 066 stravovacích zařízení

Vydáno: 29.2.2016
Tisk článku
Autor: MZ ČR
Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ze dne 29. 2. 2016.

Hygienici v loňském roce zkontrolovali 23 066 stravovacích zařízení, 1 986 osob bylo vyloučeno ze zdravotních důvodů

Hygienici i v loňském roce pokračovali v kontrolách restaurací a provozoven hromadného stravování. Plní tak základní poslání orgánů ochrany veřejného zdraví, kterým je zajištění ochrany spotřebitele z hlediska negativních dopadů na zdraví.

„V roce 2015 bylo v 18 980 provozovnách stravovacích služeb provedeno celkem 23 066 kontrol. Nejvíce nedostatků jsme loni, podobně jako v předchozích letech, zjistili v dodržování požadavků na provozní hygienu, v oblasti skladování potravin a přetrvávají také prohřešky v neodpovídajícím stavebně-technickém stavu provozoven. V loňském roce bylo nutné provozovnu uzavřít či pozastavit činnost ve 259 případech, což je o 105 víc než v roce 2014,“ uvádí hlavní hygienik Vladimír Valenta a zdůrazňuje: „Důležitou součástí kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví je také monitorování zdravotního stavu personálu.  Loni jsme z provozu vyloučili 1 986 osob s podezřením na ohrožení veřejného zdraví vzhledem k tomu, že by mohli být zdrojem nákazy.“

V roce 2015 bylo uloženo celkem 919 opatření spočívajících v nařízení sanitace, uzavření provozovny či pozastavení činnosti nebo v nařízení likvidace pokrmů. Za tyto prohřešky bylo navrženo celkem 4 452 sankcí ve výši Kč 12 934 100,-.

Hygienici pokračují v kontrolách restaurací a provozoven hromadného stravování i v roce letošním. Od začátku ledna do 20. února proběhlo již 2 324 kontrol v 2 200 provozovnách. Výsledkem těchto kontrol je 6 uzavřených provozoven, 10 pozastavení výkonu činnosti, 17 nařízení sanitace a ve 24 případech bylo nutné zlikvidovat závadné pokrmy. Za toto období bylo navrženo celkem 397 sankcí ve výši Kč 1 160 700,-.

Orgány ochrany veřejného zdraví výsledky kontrol stravovacích zařízení pravidelně zveřejňují, podrobnosti naleznete zde
 

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz   


Zdroj:  Ministerstvo zdravotnictví

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018