Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Hypoalergenní potraviny do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Hypoalergenní potraviny

Vydáno: 2.10.2004
Tisk článku
Výzkumný projekt EU zaměřený na vývoj nových potravinářských výrobků (například z geneticky modifikovaných surovin), které nebudou u citlivých osob vyvolávat alergické reakce.

Tepelným opracováním nebo zbavením slupek pomocí chemikálií lze dosáhnout toho, že řada rostlinných produktů je pro člověka méně alergizující. Průmysl výroby potravin má proto zájem na použití nových metod tak, aby vyráběné potraviny byly vhodné i pro osoby s potravinovou alergií. Na vývoj hypoalergenních potravinářských výrobků se proto zaměřila skupina výzkumníků v Evropě.

 

Alergeny v potravinách jsou typicky malé bílkoviny, na které reaguje imunitní systém prostřednictvím imunoglobulinu E (IgE). U některých jedinců dochází k silným reakcím na potravinové alergeny.

Mezi nejsilnější a nejběžnější přirozené alergeny patří celer, vlašské ořechy, mrkev a peckové ovoce, např. broskve, švestky a meruňky.

 

Výzkumný tým, který řešil projekt pod označením FAIR-CT97-3224 nalezl četné dosud neznámé alergeny a určil jejich chemické struktury, které byly často u zeleninových produktů poměrně podobné.  Následným použitím genetických metod byla vyrobena řada rekombinantních alergenů pro vývoj zdokonalených diagnostických metod (Identifikace alergenů v potravinách).

 

Vědci rovněž tepelně opracovali vlašské ořechy a celer a u broskví a meruněk použili chemického odslupkování. U tepelně opracovaných potravin nedošlo k úplnému potlačení alergenity. Některé minoritní sloučeniny vykazovaly rezistenci k teplu a vyvolávaly u určitých osob potravinovou alergii. Nežádoucí reakce u alergických jedinců však nevyvolávaly chemicky ošetřené broskve a meruňky.

 

Potravinová alergie je již řadu let v centru pozornosti, neboť v západních zemích se zvyšuje její výskyt. Odhaduje se, že 10 % populace nebo více než 40 milionů Evropanů trpí potravinovou alergií. Existuje proto obava, že při provádění genetických manipulací dojde k zanesení nových alergenů do potravinářských plodin. Objasnění struktury alergenů (tj. bílkovin) umožní, aby nové geneticky modifikované rostlinné produkty neobsahovaly alergenní bílkoviny.

 

Ital. J. Food Sci., 14, 2002, č. 3, s. 317

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021