Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek I na kapra jednou dojde do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv

I na kapra jednou dojde

Vydáno: 10.12.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 10.12. 2010.

Každý živočich má svůj život nějak omezený, leč ne každý sejde násilnou smrtí, jako je tomu u hospodářských zvířat. Zde však nelze používat lidských měřítek, či lidského uvažování. Hospodářská zvířata, a tedy i kapr, jsou chována pro užitek, a to trvalejší nebo okamžitý. Trvalejším užitkem je například produkce mléka, vajec, medu, okamžitým pak třeba maso na talíř strávníkův.

Možnost pochutnat si na mase je „vykoupena“ smrtí zvířete, a její způsob určovaly v historii nejprve náboženské předpisy, posléze pak světské zákony, jako je například zákon na ochranu zvířat proti týrání nebo vyhláška č. 289/2007. Podle těchto zákonných úprav se smí zvířata chovat, porážet a i prodávat.

Pohovoříme-li například o vánočních kaprech a o jejich sezónním prodeji, tak tyto podmínky řeší podrobně § 6 – 8 vyhlášky 289/2007. Například k prodeji živých ryb je třeba doklad o tom, kde byly posledně sádkovány. Samostatné prodejní místo určené k sezónnímu prodeji živých ryb musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.

To znamená, že takové prodejní místo musí být umístěno tak, aby byl zajištěn co nejsnazší odtok odpadních vod do kanalizace a aby nedocházelo k roztékání odpadní vody při manipulaci s rybami, vybaveno prodejním pultem s omyvatelnou, dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní deskou a dostatečně velkými káděmi na uchovávání živých ryb.
 
Jsou-li ryby na samostatném prodejním místě také zabíjeny, kuchány a porcovány, popřípadě jinak upravovány, musí být na tomto místě také dobře čistitelná a dezinfikovatelná pracovní deska, nože, palička na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.).

Z uvedeného je vidět, že zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a že je dobré její život i bezživotí svěřit do ruky odborníkům. Nejlépe je si kapra nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení z nešikovného usmrcování….

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018