Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Informace ke kauze hovězího masa z Polska do kategorie

Aktuality > Aktuality

Informace ke kauze hovězího masa z Polska

Vydáno: 20.2.2019
Tisk článku
Autor: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství přináší aktualizované informace k probíhající aféře týkající se polského hovězího masa z nelegálních porážek.


Foto: Shutterstock

Probíhající skandál týkající se nelegálních porážek v Polsku je primárně výsledkem nelegálních aktivit, i vzhledem k tomu, že porážka byla vykonávána záměrně v noci, aby se zabránilo úřednímu dohledu. Maso a produkty ze skotu, který neprošel po poražení (post mortem) veterinární prohlídkou, nesmí být uváděny na trh. Takové maso a produkty není možné prohlásit za zdravotně nezávadné.    

Veterinární dohled na jatkách v ČR

Na webových stránkách Ministerstva zemědělství je možné si v aplikaci „Původ hovězího masa“ ověřit původ Vámi zakoupeného hovězího masa na trhu v ČR, které pochází ze zvířat v tuzemsku chovaných, vykrmovaných a také poražených:
http://eagri.cz/public/app/HoveziMaso/Vyhledat.aspx

Jak správně má být označeno prodáváné maso? Názorné vysvětlení pojmů na etiketě masa naleznete na této infografice:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Infografiky/V_masoFT.pdf   
Informace o původu, které spotřebitel nalezne u prodávaného hovězího masa - viz zde 
Příklad správně označeného výrobku patřícího mezi hovězí výsekové maso balené zde
 

ČASTÉ DOTAZY ke kauze HOVĚZÍHO MASA Z POLSKA
ČASTÉ DOTAZY v souvislosti s výskytem salmonel v polském hovězím mase

 

AKTUÁLNĚ 

21. 2. 2019

Informace SVS ze dne 21. 2. 2019:
Aktuální informace k došetřování zásilky polského masa s obsahem salmonel

Zásilka masa z Polska, v níž byly vyšetřením zjištěny salmonely od dodavatele: Z. P. M. Bierniacki, 63-200 Jarocin, PL 30063801 WE, šarže E95853,datum výroby 8. 2. 2019 a datum spotřeby 12. 3. 2019 bylo ze skladu společnosti Frost Logistics a.s., Jesenická 619, Dolní Jirčany bylo distribuováno k následujícím subjektům. 

Makro ČR – distribuční centrum Kozomín

Přijato 133,72 kg
Z tohoto vyrobeno: 105,685 kg finálního výrobku „Hovězí zadní kýta pad asian.“
Na skladě zadrženo 90,15 kg finálního výrobku. Zbytek se došetřuje

Petr Bzduch – nám. Svobody 72 Pohořelice

Přijato: 58,50 kg
Spotřebováno: 12,40 kg – zpracováno ve vlastní provozovně do tepelně upravených pokrmů
Bude vráceno firmě Frost Logistics a. s. a likvidováno:  46,10 kg

Jídelna Kocourek s. r. o., Křenová 89/19, Brno

Přijato: 170,30 kg
Spotřebováno: 9,30 kg – zpracováno ve vlastní provozovně do tepelně uparvených pokrmů
Bude vráceno firmě Frost Logistics a. s. a následně likvidováno: 161,00 kg

Bikos CZ s. r. o, Na Zákopě 561, Olomouc

 

Celá zásilka v množství 88,60 kg byla pozastavena v místě. Maso bylo znehodnoceno. Dnes odvezeno k likvidaci do asanačního podniku

MP Krásno a.s. Hranická 430/34, Valašské Meziříčí

 

 

Přijato celkem 200,99 kg masa. Maso bylo dále distribuováno k sedmi odběratelům v rámci Zlínského kraje a třem odběratelům v dalších krajích (Moravskoslezském, Jihomoravském a Olomouckém). Část masa byla již zpracována a zkonzumována. Seznam míst a informace zjištěné při došetřování viz příloha 

SK Tradičné, nám. SNP 35/5, Lehota pod Vtáčnikom  

Dodáno 40,20 kg. Informace předána slovenským dozorovým úřadům

 
Do podniku MP Krásno, a.s., CZ 1184 bylo přijato 200,99 kg hovězí masa s touto identifikací. Maso bylo distribuováno mimo území Zlínského kraje k následujícím odběratelům:

Zelos spol. s r.o., Moravská 412, 150 00 Prostějov
množství: 36,23 kg
datum dodání: 20. 2. 2019
dle informací dodavatele nebylo maso zpracováno a bude vráceno dodavateli

Šťastný Pavel, Na lázních 396, 664 56 Blučina 
množství: 4,83 kg
datum dodání: 19. 2. 2019
dle informací dodavatele bylo celé množství již zpracováno

Orchard hotel a.s.,  Hornopolní 3313/42, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava
množství 11,17 kg
datum dodání 20. 2. 2019  

Ve Zlínském kraji na distribuční místa:

KRAJAN CZECH, spol. s r.o., Hlavní 69, 768 32 Zborovice
množství: 36,23 kg
datum dodání: 20. 2. 2019
- sami zlikvidovali 7,66 kg (bylo rozpracováno), doloženo dokladem o likvidaci, zbylé množství 21,15 kg bude vráceno dodavateli

Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, Pilařova 3, 767 01 Kroměříž
množství: celkem 64,55 kg (26,43 kg, 24,55 kg, 8,56 kg, 5,01 kg)
datum dodání: 2x 18. 2. 2019, 19. 2. 2019, 20. 2. 2019
- celé množství spotřebováno po tepelné úpravě, ověřeno

Pivovar Vraník, Trnava 23, Trnava
množství: 13,69 kg
datum dodání: 19. 2. 2019
- celé množství vráceno dnes dopoledne dodavateli

ZŠ a mateřská škola Ořechov, Ořechov 90, Polešovice
množství: 11,39 kg
datum dodání: 19. 2. 2019
- celé množství bude vráceno, ověřeno

Kroměřížská nemocnice, Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž
množství: celkem 21,26 kg (10,91 kg, 10,35 kg)
datum dodání: 2x 18. 2. 2019
- spotřebováno 16,92 kg po tepelné úpravě, 4,34 kg bude vráceno, ověřeno

Restaurace LÍPA, Nám. Míru 164, 768 24 Hulín
množství: 4,71 kg
datum dodání: 18. 2. 2019
- celé množství spotřebováno po tepelné úpravě, ověřeno

Základní a mateřská škola, 768 23 Sehradice 18
množství: 4,51 kg
datum dodání: 19. 2. 2019
- celé množství spotřebováno po tepelné úpravě, ověřeno  

 

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 21. 2. 2019:
Ministr Toman: Nebudeme ustupovat nátlaku, kontroly hovězího masa jsou nutné, jde o zdraví našich spotřebitelů

Cílem všech opatření, přijatých českou stranou v souvislosti s problémy polského hovězího masa, je účinná ochrana zdraví spotřebitelů. Ministr zemědělství Miroslav Toman odmítá podléhat nátlaku, kontroly zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska jsou v současné chvíli nezbytné.

„Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření. Pokud se na náš trh dostalo sedm set kilo masa s nebezpečnou salmonelou, bylo jasné, že musíme reagovat. Znovu opakuji, že mi nejde o obchodní válku, ale o účinnou ochranu zdraví všech našich spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že se nechce zapojovat do mediální přestřelky.

Polskému ministrovi zemědělství Janu Krzysztofovi Ardanowskému dnes Miroslav Toman odeslal dopis, ve kterém jej žádá o vysvětlení. Současně ho požádal o telefonický rozhovor. Po víkendu se ministr Toman setká s polskou velvyslankyní Barbarou Annou Ćwiorovou. O schůzku požádá také eurokomisaře pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenise Andriukaitise.  

Ministerstvo zemědělství odmítá vyjádření polského veterinárního inspektora Pawela Niemczuka, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie (RASFF). Národní kontaktní místo pro RASFF vložilo do systému varování informaci ve středu 20. února již ve 13.06. Evropská komise má na ověření informací 24 hodin od obdržení hlášení, teprve pak jej zveřejní pro ostatní evropské státy. Protože šlo o nález salmonely, zaslala Komise polským dozorovým orgánům zprávu emailem již včera kolem 17.30. Komise hlášení v RASFF k salmonele v hovězím mase schválila dnes ve 13.40.

Česká republika dnes zavedla mimořádná veterinární opatření. Veškeré hovězí maso z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno v akreditované laboratoři na zdravotní nezávadnost. Testování masa hradí dovozce, nijak tedy nezatěžuje daňové poplatníky. V případě pozitivního nálezu salmonely musí být maso neškodně zlikvidováno. Pokud dovozce pravidla nedodrží, hrozí mu až dvoumilionová pokuta.

Cílem přijímaných opatření není zákaz obchodování s žádným z členských států, tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Případný zákaz dovozu by musel být koordinován s Evropskou komisí a ostatními členskými státy, aby se zabránilo dovozu masa přes další země. 

 

Tisková zpráva SVS ze dne 21. 2. 2019:
SVS zavádí v souvislosti s výskytem salmonel v polském hovězím mase mimořádná veterinární opatření

Státní veterinární správa (SVS) zavádí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ode dneška mimořádná veterinární opatření. Všechny zásilky hovězího masa původem z Polska bude možné uvádět na český trh teprve až po jejich vyšetření na přítomnost salmonely. Veterináři tímto krokem reagují na včerejší nález salmonel v hovězím mase z Polska. Za porušení nařízení s celostátní platností hrozí pokuta až do výše dvou milionů korun.

Od dnešního dne musí všichni provozovatelé potravinářských podniků (dovozci), kteří přijímají balené či nebalené hovězí maso z Polska zajistit vyšetření každé zásilky na přítomnost salmonel v akreditované laboratoři. Až po obdržení vyhovujících výsledků laboratorního vyšetření, může být zásilka hovězího masa uvedena na český trh.

V případě zjištění nevyhovujícího výsledku, musí příjemce zásilky tuto informaci neprodleně sdělit příslušné krajské veterinární správě. Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z těchto mimořádných veterinárních opatření může být uložena pokuta až do výše 2 mil. Kč.

„Povinné vyšetřování všech zásilek polského hovězího masa výrazně omezí riziko, že se na náš trh dostane zdravotně závadné maso z této země,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Celý text mimořádných veterinárních opatření je zveřejněný na webových stránkách Ministerstva zemědělství:
http://eagri.cz/public/web/file/616646/MVO___Salmonela_polske_hovezi.pdf 

 

20. 2. 2019

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 20. 2. 2019:
V polském hovězím dovezeném do ČR dnes čeští veterinární inspektoři odhalili nebezpečnou salmonelu. SVS zavádí mimořádná veterinární opatření

Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžité stáhnutí z prodeje přibližně 700 kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. Vzorky byly odebrány ze skladu ve Středočeském kraji. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje mimořádná veterinární opatření: veškeré hovězí z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno, zda je zdravotně nezávadné.

„Zásilka hovězího spodního šálu z Polska dovezená do České republiky obsahovala bakterie salmonely. Proto neprodleně vyhlásíme mimořádná veterinární opatření. Každý kus hovězího masa z Polska, který se k nám doveze, bude  před uvedením na trh jeho dovozce povinen nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost. Musíme zajistit bezpečnost pro naše spotřebitele,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Zásilka původem z Polska, dodavatel: Z. P. M. Bierniacki, 63-200 Jarocin, PL 30063801 WE, šarže E95853, měla datum výroby 8. 2. 2019 a datum spotřeby 12. 3. 2019. Zboží bylo doručeno do skladu společnosti Frost Logistics a.s., Jesenická 619, Dolní Jirčany dne 13. 2. 2019.

Maso v šestikilových baleních putovalo od příjemce k dalším odběratelům. SVS v současné době u těchto subjektů prošetřuje, zda již bylo hovězí distribuováno dál. Z prodeje stažené maso bude neškodně odstraněno.
Číst dále  

 

19. 2. 2019

Tisková zpráva SZPI ze dne 19. 2. 2019:
Potravinářská inspekce zjistila další případy klamání spotřebitelů o původu hovězího masa v pražských restauracích

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v intenzivních kontrolách zaměřených na pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího masa v provozovnách společného stravování a aktuálně zjistila další případy klamání spotřebitelů ve dvou pražských restauracích.
Číst dále
 

Informace SVS ze dne 19. 2. 2019:
Přeprava 130 kg živočišných produktů v absolutně nevyhovujících podmínkách

Společná kontrola pracovníků Státní veterinární správy a pražských celníků odhalila přepravu živočišných produktů v nevyhovujících podmínkách. Celníci si ke své kontrole v Praze 10 vytipovali dodávkový automobil, který řídil cizinec. Uvnitř nákladového prostoru bylo 130 kg různých živočišných produktů, např. vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích a křepelčí a kachní vejce. Řidič vozidla k přepravovaným produktům nedoložil žádné doklady o původy a potraviny rovněž byly úplně bez označení. Dle vzhledu produktů se dá usuzovat, že pocházely z neschváleného zařízení. Dále se v nákladovém prostoru nacházely zmrazené ryby a mořské produkty, které byly znehodnoceny silnou vrstvou námrazy a zmrzlé masové šťávy. Tyto produkty rovněž doprovázel silný zápach. Veterinární inspektoři je proto znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění. Další kontrolou bylo rovněž zjištěno, že přepravce není registrován u krajské veterinární správy, jak mu ukládá zákon. Kontroloři rovněž shledali přepravní prostor vozidla jako neudržovaný a znečištěný, tudíž absolutně nevhodný k přepravě živočišných produktů.

Krajská veterinární správa bude dále celý případ řešit v přestupkovém řízení. Za porušení základních požadavků na bezpečnost potravin hrozí přepravci sankce ve výši až 50 milionů korun.

 

16. 2. 2019

Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 2. 2019:
Potravinářská inspekce zjistila další případ klamání spotřebitelů o původu hovězího masa, tentokrát v hotelu Holiday Inn v Praze 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila další případ klamání spotřebitelů o skutečném původu hovězího masa.

Tentokrát inspektoři zjistili případ klamání spotřebitelů v provozovně hotel Holiday Inn, provozovatele Kongresové centrum Praha, a.s., Na Pankráci 1684/15, Praha.

V jídelním lístku bylo u pokrmu uvedeno označení Hovězí steak z australské svíčkové s lilkovým pyré a restovanou zeleninou, ovšem kontrolou předložené dokumentace inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala spotřebitele, neboť používala pro přípravu pokrmu surovinu z České republiky.
Číst dále

 

14. 2. 2019

Informace SVS ze dne 14. 2. 2019:
SVS na Moravě odhalila zásilky více než 300 kg problematického masa

Státní veterinární správa (SVS) v posledních dnech na dvou místech na Moravě zachytila celkem 320 kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa. V prvním případě veterinární inspektoři v Olomouckém kraji při společné kontrole na silnici  s celníky zastavili dodávku s polskou SPZ.

V ní řidič přepravoval 240 kg označeného drůbežího masa od polského výrobce a dalších 20 kilogramů vepřového masa bez jakéhokoliv označení a průvodního dokladu. Vnitřní plocha vozidla naprosto nesplňovala požadavky na přepravu potravin živočišného původu. Podlaha  i stěny přepravního prostoru byla špinavé, rezavé dveře neměly krytí a v celém prostoru byl cítit intenzivní zápach. Veterinární inspektoři maso přepravované za nevhodných podmínek, při nichž mohlo dojít k jeho kontaminaci, znehodnotili barvou a nařídili jeho neškodnou likvidaci.

Ve druhém případě zkontrolovali veterinární inspektoři na základě obdrženého podnětu asijské bistro ve Vyškově v Jihomoravském kraji. V zázemí kuchyně nalezli 60 kg chlazeného a porcovaného masa. Maso nebylo řádně označeno a provozovatel neměl žádné doklady o jeho původu. Také v tomto případě bylo veškeré maso znehodnoceno obarvením a nařízena jeho neškodná likvidace v asanačním podniku na náklady provozovatele. To bude následně veterinárním dozorem zkontrolováno přímo u asanačního podniku.

Prodávající v průběhu kontroly potvrdila, že maso bylo zakoupeno od polského dodavatele, nicméně to nedoložila žádnými doklady.  Zásilka navíc nebyla předem nahlášena SVS, tak, jak ukládá zákon. Zároveň byla překročena skladovací teplota masa. Nejzávažnějším porušením zákona o potravinách bylo zjištění uvádění masa neznámého původu na trh. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení o pokutě. Za uvedená porušení umožňuje zákon uložit pokutu ve výši až 50 milionů Kč.

 

13. 2. 2019

Tisková zpráva HSHMP ze dne 13. 2. 2019:
Pražská hygiena pokračuje v kontrolách sledovatelnosti a značení masa

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) pokračuje v průběžných kontrolách pražských provozoven poskytujících stravovací služby a nabízejících hovězí maso. „V souvislosti s problémy, které se vyskytly kolem polského masa se zaměřujeme na vybrané pražské restaurace a školní jídelny. Zajímáme se, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolujeme proto primárně veškerou s dodávaným masem související dokumentaci: dodací listy, značení uváděné na etiketách, které pak porovnáváme se značením na tištěném i elektronickém jídelním lístku. Samozřejmě se soustředíme také na další povinnosti provozovatelů včetně dodržování provozní a osobní hygieny,“ vysvětluje MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Postupujeme v úzké koordinaci s dalšími dotčenými dozorovými orgány, například Městskou veterinární správou v Praze Státní veterinární správy (SVS). Kontroly HSHMP v terénu provádějí zaměstnanci odborů hygieny výživy (HV) a hygieny dětí a mladistvých (HDM),“ doplňuje.

Do dnešního dne pražští hygienici zkontrolovali 29 provozoven stravovacích služeb, 26 restaurací a 3 školní jídelny. Menší počet kontrol ve školních jídelnách je dán probíhajícími jarními prázdninami v půlce hlavního města.  

Vysloveně závažné nedostatky prozatím kontroly neukázaly. „Přesto se v jedné z provozoven vyskytlo pochybení ve značení a v provozní hygieně. Udělíme proto pokutu ve výši 4000 korun,“ popisuje Pavla Svrčinová a dodává: „V jednom případě se dále zjistilo hovězí maso původem z Polska, avšak balené v Nizozemsku, doklady o původu masa měl provozovatel k dispozici. Po domluvě jsme případ předali na SVS. Hovězí maso dodávané přímo z Polska naši zaměstnanci zaznamenali dvakrát. Vyžádali si ještě doplňující doklady, poté předáme, v rámci principu předběžné opatrnosti, rovněž SVS. V dalších kontrolách pokračujeme.“
Číst dále

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 2. 2019:
Potravinářská inspekce informuje o dalších případech klamání o původu hovězího masa v restauraci 

V rámci probíhajících intenzivních cílených kontrol, zaměřených na  pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího masa a správné uvádění informací pro spotřebitele v provozovnách společného stravování, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) další případ pochybení v deklaraci o původu masa.

Klamání spotřebitele o skutečném původu hovězího masa zjistili inspektoři v  pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa – Grill Eat s.r.o., a to konkrétně u dvou nabízených pokrmů.

- Severoamerický hovězí Flap (pupek), u kterého z kontroly nabývacích dokladů a etikety na obalu suroviny vyplynulo, že zemí původu hovězího byla Austrálie.

- Severoamerický hovězí hamburger, opečené brambory, kde etiketa na obalu suroviny ukázala na český původ masa. Maso mělo současně prošlé datum použitelnosti.

Kontrolovaná osoba na základě inspekčních zjištění přeznačila nabídku a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení pokuty

 

11. 2. 2019

Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 2. 2019:
Potravinářská inspekce zjistila v restauracích tři případy klamání spotřebitele o původu hovězího masa a desítky případů absence nabývacích dokladů 

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) intenzivně věnuje kontrolám této komodity v obchodní síti i v provozovnách společného stravování (restaurace, hospody, bistra), kde mimo jiné ověřuje zejména pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele. Pozornost zaměřuje také na kontrolu nabývacích dokladů a prověřuje, zda nejsou uváděny na trh potraviny neznámého původu. Ke dnešnímu dni inspekce realizovala více než 1 100 kontrol.

Kontrolní výsledky od počátku kauzy naznačovaly, že jsou provozovatelé potravinářských podniků, jde-li o uvedenou komoditu, obezřetnější, avšak aktuální výsledky intenzivní kontroly napříč všemi kraji ČR ukazují, že se případy klamání spotřebitele o původu masa objevují a v pořádku není ani stav kontroly dokladů prokazujících původ a dosledovatelnost masa.

Ve 3 případech došlo ke klamání spotřebitele o zemi původu masa:

- Restaurace Mexita Hradec s.r.o., Velké náměstí 148/11, Hradec Králové. Kontrolovaná osoba místo masa z Argentiny v pokrmu „Argentinská roštěná - 200 g STEAK RIB EYE Z MLADÉHO BÝČKA“ nabízela potravinu vyrobenou z masa původem z Brazílie.

- PIZZERIE CIAO – CIAO s.r.o., Teplická 365/60, Děčín. V nabídce pro spotřebitele bylo deklarováno "CARNE DI MANZO - CHLAZENÉ HOVĚZÍ MASO ARGENTINA", ačkoli maso určené k jeho přípravě bylo původem z Brazílie.

- NATIONAL RESTAURANT s.r.o., Nehrova 26/3a, Mariánské Lázně 353 01. Pokrm označený jako „Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové s listy rukoly a parmazánovými lupínky“ obsahoval dle deklarace na obalu maso původem z Nizozemska.

V celkem 48 případech nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli vyzváni k jejich dodatečnému předložení. Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný.

Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu.

S kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

 

8. 2. 2019

Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy ze dne 8. 2. 2019:
Pražští hygienici kontrolují sledovatelnost a značení masa v pražských restauracích

Maso dovážené z Polska, používané ve vybraných luxusních pražských restauracích,  v těchto dnech kontroluje také Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“). „Reagujeme na informace z médií, podle kterých některé restaurace nabízejí maso z Polska, ale přitom ho vydávají za argentinské,“ vysvětluje důvody kontrol MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Do včerejška jsme zkontrolovali čtyři restaurace, které se specializují na podávání hovězího masa“ doplňuje.

Prozatím pražští hygienici, v rámci prováděných kontrol, závažné nedostatky neshledali. Ve všech případech disponovalo maso řádným značením včetně příslušných dodacích listů. Dvě restaurace původ masa na jídelních lístcích neuváděly. Další dvě původ masa na jídelníčku uvedly, nicméně jedna z nich měla na etiketě výrobku uveden jako zemi původu masa jiný jihoamerický stát než ten, který uváděla na tištěném jídelním lístku přímo v restauraci, a také na menu zveřejněném na webových stránkách podniku. Tato kontrola však prozatím ze strany HSHMP není dokončena. V okamžik kontroly totiž na místě nebyl přítomen provozovatel daného podniku.  

Jednou pražští hygienici v restauraci zjistili řádně značené hovězí maso původem z Polska, předloženy byly i dodací listy. Přesto, v rámci předběžné opatrnosti,  předali toto zjištění na vědomí Státní veterinární správě ČR, Městské veterinární správě v Praze.  

Požadavky na značení masa vycházejí z požadavků Evropské legislativy a spotřebitel se může s jejich zněním seznámit na webových stránkách SVS:
https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/povinne-oznacovani-puvodu-u-masa/   

 

7. 2. 2019

Tisková zpráva Státní veterinární správy ze dne 7. 2. 2019: 
Aktuální informace k výsledkům vyšetření a kontrolám polského hovězího masa

Státní veterinární správa (SVS) dnes obdržela ze Státního veterinárního ústavu Praha výsledky vyšetření zásilky polského hovězího masa, které mělo dle informace zaslané polskými dozorovými orgány v závěru minulého týdne systémem rychlého varování RASFF pocházet z jatek, kde probíhala nelegální porážka, a které se dostalo do Prahy.

Výsledky vyšetření nezjistily ve vzorcích přítomnost salmonel. Už v úterý 5. 2. vyšetření přineslo negativní výsledky na rezidua veterinárních léčiv a vzorky též vyhověly smyslovému hodnocení v laboratoři.

SVS ve spolupráci s Policií ČR a Celní správou ČR začala dne 5. 2. 2019 provádět intenzivní kontroly přepravy hovězího masa pocházejícího z Polska. Kontroly probíhají na hlavních tazích v severních příhraničních regionech sousedících s Polskem, to znamená v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji.

Počet kontrol hovězího masa z Polska s Policií ČR a Celní správou ČR k 7. 2. 2019  

 

Počet zastavených vozidel

Počet vozidel s veterinárním zbožím

Počet odebraných vzorků hovězího masa

Počet závad

Celkem

491

86

4

15

 
Odebrané vzorky se vztahovaly k vozidlům, která převážela polské hovězí maso. Pokud jde o zjištěné závady, převažovaly závady administrativního rázu, nicméně byla zjištěna i  závažnější porušení legislativy. Asi nejzávažnějším zjištěním dosud byla přeprava cca 120  kg hovězího masa bez jakýchkoliv průkazů původu zjištěná při kontrole v obci Rynoltice v Libereckém kraji. Zjištěno bylo také například nedodržení teplotního řetězce při přepravě potravin nebo přeprava kuchyňských odpadů ke zkrmení hospodářským zvířatům, což se nesmí. Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky, které jsou následně vyšetřovány na rezidua inhibičních látek (průkaz léčení zvířat antibiotiky), provádí se také senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel.

V rámci kontrol zaměřených na polské hovězí maso odebrali od 28. ledna do 6. 2. 2019 veterinární inspektoři 94 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřena byla dosud necelá třetina vzorků, všechny výsledky byly negativní.  

 

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 7. 2. 2019:
Vyjádření Ministerstva zemědělství k aktuálním kontrolám v restauracích

S ohledem na nepřesnosti, které se objevují v médiích, uvádí Ministerstvo zemědělství následující informace:

Včera ráno (6. 2.) byl ministr Miroslav Toman informován ze strany dozorových orgánů, že existuje podezření, že některé restaurace běžně vydávají méně kvalitní maso za maso vysoce kvalitní, a klamou tak zákazníky. V této souvislosti ministr Toman uvedl, že jako argentinské maso mohlo být nabízeno maso z jiné země. Veškerá podezření je ministr povinen prošetřit, což také učinil pověřením dozorových orgánů ke kontrole v těchto podnicích. Podezření zároveň oznámil poslancům Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, aby je plně o situaci informoval. V případě, že bude v některé z restaurací podezření potvrzeno, budou o tom příslušné kontrolní orgány okamžitě informovat veřejnost.

V odpoledních hodinách dostal ministr Toman informaci od Státní veterinární správy (SVS), že v rámci zesílených kontrol, zavedených v souvislosti s kauzou masa z nelegálních porážek z Polska, bylo v jedné pražské restauraci nalezeno 31 kg masa neznámého původu. Tuto informaci ministr neprodleně oznámil na tiskové konferenci i se jménem restaurace, protože jde o závažné pochybení. Bližší informace k tomuto nálezu následně zveřejnila SVS, do jejíž výlučné kompetence patří dořešení případu, a to včetně případného udělení sankce.

Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současné chvíli nadále probíhají zesílené kontroly SVS na silnicích, v místech dodávek masa, i v restauracích a obchodech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) také provádí zesílené kontroly v obchodech a restauracích, při nichž se mj. zaměřuje na klamání spotřebitelů v případech, kdy obchodníci mohou zaměňovat původ nabízeného masa. A to přesto, že prozatím SZPI při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa.

Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně. Mým jediným cílem je účinná ochrana českých spotřebitelů. Chci veřejnost ujistit, že nadále probíhají intenzivní kontroly a v případě prokázání jakýchkoliv pochybení o nich budeme neprodleně informovat,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.    

 

6. 2 . 2019

Tisková informace Státní veterinární správy ze dne 6. 2. 2019: 
SVS zjistila závady při došetřování zásilek polského hovězího v pražských restauracích

Státní veterinární správa zjistila v souvislosti s šetřením případu dovozu podezřelého hovězího masa z Polska do České republiky v jedné z pražských restauraci (Restaurace „U Moťáka“, Sokolovská 65/26, 180 00 Praha 8) uložení 31 kg různých druhů neoznačeného masa, u něhož nebylo možné dohledat původ a datum zamražení. Veterinární inspektoři maso na místě znehodnotili barvou a byla nařízena neškodná likvidace tohoto masa. Za porušení zákona o potravinách je možné udělit sankci ve výši až 50 milionů korun.

V průvodních dokladech doprovázejících hovězí maso do několika restaurací v Praze byly zjištěny nedostatky.  Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko. Státní veterinární správa zjištění dále šetří jako nesprávné značení původu masa v průvodních dokladech.

 

5. 2. 2019

Tisková zpráva Státní veterinární správy ze dne 5. 2. 2019: 
Aktuální informace k výsledkům kontrol polského hovězího masa

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Policií ČR a celní správou začala dnes provádět intenzivní kontroly přepravy potravin včetně hovězího masa pocházejícího z Polska. Kontroly probíhají na hlavních tazích v severních příhraničních regionech sousedících s Polskem, to znamená v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji.  

Výsledky po prvním dni jsou následující:

Počet zastavených vozidel

Počet vozidel s veterinárním zboží

Počet odebraných vzorků hovězího masa

Počet závad

151

 

28

3

15

 
Pokud jde o zjištěné závady, v naprosté většině se jednalo o závady administrativního rázu.

Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky, které budou následně vyšetřovány na rezidua inhibičních látek (průkaz léčení zvířat antibiotiky), bude provedeno senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel. V rámci společných kontrol policisté a celníci zastavují vozidla, která následně SVS kontroluje, co se týče přepravy živočišných potravin. 

SVS dnes obdržela ze Státního veterinárního ústavu Praha výsledky vyšetření zásilky polského hovězího masa, které mělo dle informace zaslané polskými dozorovými orgány v závěru minulého týdne systémem rychlého varování RASFF pocházet z jatek, kde probíhala nelegální porážka. Ve vzorcích nebyla zjištěna rezidua veterinárních léčiv, vzorky vyhověly také smyslovému hodnocení v laboratoři. V současnosti se ještě čeká na výsledky vyšetření na přítomnost salmonel, které by měly být k dispozici v závěru týdne.

V rámci kontrol zaměřených na polské hovězí maso odebrali od 28. ledna do 4. 2. 2018 úřední veterinární lékaři bezmála 80 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřena byla dosud třetina vzorků, všechny výsledky byly vyhovující.

 

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 5. 2. 2019:

Ministr Toman: Polsko přijme do konce března novou legislativu, naši veterinární inspektoři prověří situaci na místě

Polsko přijme do konce března změnu legislativy, díky které budou všechna jatka pod nepřetržitým kamerovým dohledem. Zároveň skončí praxe, kdy mohli státní veterinární inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře. V telefonickém rozhovoru s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem to dnes uvedl jeho polský protějšek Jan Krzysztof Ardanowski.

„S panem ministrem Ardanowskim jsme se dohodli na užší spolupráci našich dozorových orgánů. Přesvědčil jsem pana ministra, že naši veterinární inspektoři vyrazí do Polska, aby si ujasnili technické detaily spolupráce a osobně se podívali, zda opatření v Polsku fungují,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Změna legislativy, týkající se systému kontrol na polských jatkách, by měla být podle polského ministra přijata do konce března. Jatka poté budou muset být snímána 24 hodin denně kamerami. Polská veterinární správa již ani nebude moci delegovat dozor na soukromé veterináře.

„Než budou přijata všechna nutná opatření, přetrvává naše nedůvěra ve funkčnost polského systému. Ministra Ardanowského jsem ujistil, že nechci žádnou obchodní válku, nejdůležitější je pro mě ale ochrana našich spotřebitelů, proto budeme nadále intenzivně kontrolovat dovozy,“ uvedl ministr Toman s tím, že v případě zhoršení situace je ČR stále připravena přijmout mimořádná veterinární opatření, která by zakázala dovoz polského hovězího masa.

Dle sdělení polského ministra se na trh nedostalo maso zvířat, která by byla nemocná nebo léčena antibiotiky. Polsko také zahájilo kontrolu všech jatek v zemi, na kterých se poráží prasata a skot a prověřuje inzeráty, které nabízely výkup zraněného dobytka. V Polsku také od pondělí 4. února probíhá audit Evropské komise.   

 

4. 2. 2019

Tisková zpráva Státní veterinární správy ze dne 4. 2. 2019: 
Aktuální informace o problematickém polském hovězím mase

Z celkového množství 300 kg polského hovězího masa, směřovalo 112 kg do Prahy, kde se podařilo 56 kg zajistit ve skladu a nedostalo se tak k zákazníkům. Zbylých 56 kg masa bylo distribuováno do několika pražských restaurací. Dle šetření na místě bylo již maso spotřebováno. Ze zásilky masa byly odebrány vzorky, které byly odeslány na vyšetření na rezidua inhibičních látek (průkaz léčení zvířat antibiotiky), senzorické posouzení a salmonelu, výsledky většiny vyšetření budou známé během zítřka, vyšetření na salmonely nejdříve ve čtvrtek 7. 2. 2019.

20  kg polského hovězího masa, které směřovalo k příjemci do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, bylo prodáno v provozovně příjemce (řeznictví) konečným spotřebitelům a v současné době se na místě nenalézá žádné maso z této zásilky.

V Novém Bydžově na Královéhradecku, kam směřovala zásilka 107 kg hovězího masa, již o problému věděli od dodavatele a zásilku vrátili ještě před tím, než byla oznámena systémem rychlého varování RASFF.

Dvě várky masa (40 a 21 kg), které se dostaly do Kostelce nad Labem, byly prodány příjemcem zásilky, který zde provozuje řeznictví, konečným spotřebitelům. 

Místo / region (příjemce zásilky)

Množství hovězího masa v kg

Popis situace

Praha

112

55 kg bylo zajištěno na skladě – odebrány vzorky, větší část výsledků by měla být v úterý 5. 2. 2019, část v dalších dnech, maso bude zlikvidováno.

56 kg bylo distribuováno do několika pražských restaurací. Vše bylo již spotřebováno.

Varnsdorf /
Ústecký kraj

20

Celá zásilka prodána v místě příjmu (prodejna řeznictví).

Kostelec nad Labem

40 a 21
(dvě zásilky)

Obě zásilky byly již prodány v prodejně příjemce zásilky (řeznictví).

Nový Bydžov /
Královéhradecký kraj

107

Celá zásilka byla vrácena dodavateli 31. 1. 2019.

 

 

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 4. 2. 2019: 
Ministr Toman po jednání s polskou velvyslankyní Ćwiorovou: Trváme na vysvětlení kauzy a systémové nápravě

Postupné uvolňování informací až pod tlakem okolních států a médií podkopává důvěru u veškeré polské produkce. Uvedl to dnes ministr zemědělství Miroslav Toman při setkání s polskou velvyslankyni Barbarou Annou Ćwiorovou. Prodiskutovali vývoj v kauze polského hovězího masa. To bylo přes původní ubezpečení, že do České republiky se nedostalo, vyvezeno do 14 zemí, včetně Česka.

„Zpoždění při informování z polské strany podkopává naši důvěru u veškeré polské potravinářské produkce. Vzhledem k tomu, že jde o opakovaná selhání, vážně uvažujeme o mimořádných veterinárních opatřeních, která by zakázala dovozy hovězího masa z Polska,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pro Ministerstvo zemědělství je naprosto zásadní ochrana spotřebitele. Ministr vyjádřil znepokojení nad tím, jak polská strana postupně uvolňuje informace. Opakovanými podvody jsou podle něj poškozeni nejen spotřebitelé, ale i firmy, které podnikají v souladu s platnou legislativou.

Polská velvyslankyně Barbara Anna Ćwiorová odmítla, že by Polsko chtělo problém utajit. Ministerstvo a kontrolní orgány podle ní zveřejňovaly informace v okamžiku jejich získání a mají maximální zájem o otevřenost a znovuzískání důvěry ve svou produkci na trhu EU i ve světě. Velvyslankyně rovněž přislíbila, že na dopis ministra Tomana s písemnými dotazy odpoví polská strana dnes. Ujistila také, že veškeré maso se stahuje a dohledávají se všechny závadné šarže.

Ministr Toman informace přivítal a ocenil snahu nastavit maximálně otevřenou a přímou komunikaci a posílení celého systému kontrol v Polsku. Jde například o nepřetržitý kamerový dozor na jatkách nebo nově chystanou polskou národní legislativu.

Zítra ráno bude ministr telefonicky hovořit s polským ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Bude po něm požadovat informace o aktuální situaci a systémové nápravě.

 

1. 2. 2019

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 1. 2. 2019:
Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska v ČR. Veterinární inspektoři začali okamžitě prověřovat všechna místa, kam se dostalo

Zhruba 300 kilogramů hovězího masa z nelegálních porážek v Polsku odebraly podniky v České republice. Dnes odpoledne o tom Polsko informovalo v celoevropském systému varování pro potraviny RASFF. Inspektoři Státní veterinární správy začali situaci ihned kontrolovat v místech určení.

Podniky ze čtyř míst v České republice odebraly hovězí pocházející z polských jatek, kde poráželi nemocné krávy. Z jatek se přes distribuční společnosti dostalo maso na naše území. Vyplývá to z distribučních listů k masu, jak dnes Polsko informovalo v systému celoevropského varování RASFF.

„Jsem velmi znepokojen vývojem kolem aféry s polským hovězím. Není přece možné, aby stát Evropské unie nejprve tvrdil, že hovězí z nemocných a umírajících krav neopustilo polský trh a hned v dalších dnech se zjistilo, že to není pravda. Přes ujištění se dokonce hovězí dostalo i k nám. Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený, nebo se tam  porušují zákony. Budu po svých polských kolezích chtít záruku, že situaci napraví a změní pravidla veterinárního dozoru tak, aby skutečně fungoval a zajistil, že se podobné aféry už nebudou opakovat,“ řekl ministr Miroslav Toman. 

Vzhledem k vážnosti situace odeslal dnes ministr Toman oficiální dopis eurokomisaři Vytenisu Andriukaitisovi. Požádal jej o informace, kdy bude zahájen avizovaný audit Evropské komise v Polsku a jaké konkrétní kroky Komise přijme, aby se podobná situace neopakovala. Ministr také dopisem vyzval zpracovatele z Českého svazu zpracovatelů masa, aby alespoň do vyřešení kauzy co nejvíce preferovali maso z tuzemských chovů a u dovozového masa důsledně dbali na dosledovatelnost jeho původu. Prostřednictvím polské velvyslankyně v ČR Barbary Ćwiorové poslal ministr Toman také list polskému ministrovi zemědělství Janu Krzysztofovi Ardanowskému. Žádá ho o aktuální informace a o návhy na řešení celé kauzy.

 „Naší prioritou je ochránit spotřebitele. S ohledem na vážnost situace bych jim proto doporučil, aby se polskému hovězímu vyhýbali. Zároveň je vyzývám, aby vždy dávali přednost potravinám s jasně doloženým původem. Konkrétně u hovězího platí, že v České republice je možné uvádět na trh pouze maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce,“ uvedl Miroslav Toman.

Ihned po ohlášení aféry s polským hovězím začali už před několika dny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) s intenzivnějšími kontrolami zboží dovezeného z Polska. Do kontrol se zapojila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta od pondělí zintenzivnila kontroly v obchodech a provozovnách společného stravování. Jen v tomto týdnu SZPI udělala 644 cílených kontrol, což je zhruba o 50 procent více než běžně. V zesílených kontrolách bude inspekce pokračovat až do odvolání.

Do ČR se loni přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího z Polska (hmotnost cca 14 300 tun). SVS zakázala uvolnit na trh necelých 8 tun (7,6 tuny kuřecího, 54 kg vepřového, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků), většinou bylo prohřeškem nenahlášení zásilky veterinární správě, jak je podle českých zákonů povinné.

Inspektoři Státní veterinární správy v roce 2017 provedli 7 048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7 175 kontrol.   

 

31. 1. 2019

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 31. 1. 2019:
Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách. Povinné hlášení dovozu i zvýšený dozor mají smysl   

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z ilegálních porážek na jatkách v Mazovském regionu v Polsku putovalo, přes dva zpracující závody, na trh do deseti členských zemí EU. Do ČR se dle sdělení z Polska nedostalo. České dozorové orgány mapují veškeré dovozy masa z Polska a provádějí mimořádné kontroly.

„Naše důsledné kontroly a systém hlášení dovozů masa se ukázaly jako opodstatněné. Hovězí maso z Polska je v současné době prioritou při kontrolách v místech určení, kontroly zahrnují i laboratorní testování doručeného masa. Je dobré připomenout, že v České republice je možné uvádět na trh pouze hovězí maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce. Pro nás je velmi důležitá ochrana spotřebitele, děláme vše proto, aby měl plnou důvěru v tuzemský trh a potraviny,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Polská strana uvedla, že maso z ilegálních porážek bude ve všech deseti zemích, kam se dle dostupných informací dostalo, staženo z trhu a zlikvidováno. Zdůraznila, že šlo o nelegální činnost, nad kterou nebyl veterinární dohled. Jak se na takovém mase ocitla razítka, která zaručují zdravotní nezávadnost, polská policie vyšetřuje.

Hned poté, co MZe dostalo informaci o problémech na polských jatkách, začali inspektoři Státní veterinární správy (SVS) intenzivně prověřovat hovězí, a to zejména z Mazovského vojvodství. Ministr Toman se v předchozích dnech sešel s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim i polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou.

Český ministr trvá na vyšetření případu a zárukách, že systém veterinárního dohledu v Polsku bude nastaven tak, aby k podobným aférám nedocházelo. Podle aktuálních informací v Polsku uvažují nad změnami legislativy, aby byl například dozor na jatkách 24 hodin denně, případně že jatka vybaví kamerami.

Podle informací MZe posílá Evropská komise do Polska audit, který má vše důkladně prošetřit. „Očekávám co nejdříve další podrobné informace z polské strany a budu požadovat vysvětlení. Není možné, aby se maso z nelegálních porážek dostalo na trh, a to ještě s oficiálními dokumenty a razítky,“ uvedl ministr Toman.

Všichni příjemci zásilek živočišných produktů z jiných členských zemí musí poslat oznámení Státní veterinární správě. Mezi tyto potraviny patří i hovězí maso. Příjemce musí uvést, o jakou potravinu jde, její množství, z jaké země je dovezená, adresu dodavatele a místo, kam potravina v ČR dorazí. Uvedené informace musí oznámit nejméně 24 hodin před příchodem potravin do ČR. Tyto údaje slouží dozorovým orgánům k důsledným a efektivním kontrolám dováženého potravinářského zboží. 

Informace RASFF ze dne 31. 1. 2019:
Podle dnešních informací ze systému RASFF bylo hovězí maso z nelegálních porážek v Polsku distribuováno do 10 členských států EU, ČR mezi nimi není. 

 

30. 1. 2019

Informace Ministerstva zemědělství ze dne 30. 1. 2019:
Ministerstvo zemědělství obdrželo dnes v podvečer informace, podle kterých maso z ilegálních porážek na jatkách v Mazovském regionu v Polsku putovalo, přes dva zpracující závody, na trh v šesti členských zemích EU. Dle sdělení polské veterinární správy šlo celkem o 2 162 kg masa, z toho přibližně 200 kg na slovenský trh, další pak například do Francie. Toto maso bude staženo a zlikvidováno. Do ČR se dle sdělení polské strany závadné maso nedostalo.

„Potvrzuje se, že naše kroky byly opodstatněné. Dle mých informací posílá Evropská komise do Polska audit, který má celou věc důkladně prošetřit. Zítra očekávám další podrobné informace z polské strany a budu požadovat vysvětlení. Není možné, aby se maso z nelegálních porážek dostalo do členských zemí, s oficiálními dokumenty a razítky,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že nadále zůstávají v platnosti zesílené kontroly dovozů.  

 

Ministr zemědělství ČR M. Toman se sešel s velvyslankyní Polské republiky v ČR, pí. Barbarou Annou Ćwiorovou.

Vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana k tomuto setkání:
Podle paní velvyslankyně se žádné maso z jatek, kterých se kauza týká, neexportovalo do České republiky. Informovala mě, že provozovateli jatek bylo odebráno živnostenské oprávnění a případ začala vyšetřovat polská policie a prokuratura, veškeré maso z těchto jatek bylo staženo z trhu. Byly také nařízeny kontroly jatek v celém regionu. Polská strana slíbila, že nás bude nadále informovat o všech dalších krocích, v pondělí bych měl na toto téma telefonicky hovořit s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim o vývoji situace. Paní velvyslankyni jsem také sdělil, že uzavření jedněch jatek pro mě není dostatečné, požaduji, aby Polsko přijalo systémová opatření v celé zemi. Primární je pro mě ochrana našich spotřebitelů, takže chci záruky, že obchodování s nemocnými zvířaty nebude pokračovat a taková zvířata se nedostanou na jatka. Také chci ujištění, že v Polsku budou fungovat křížové kontroly na stejné úrovni, jako v České republice, kde dokážeme vysledovat původ každého kilogramu hovězího masa. Do té doby, než dostaneme skutečné záruky o funkčnosti polského systému, budou u nás nadále probíhat zesílené kontroly zásilek z Polska.“    

 

Informace ze setkání hlavních veterinárních úředníků v Bruselu dne 30. 1. 2019:
Kauza probírána na dnešním setkání hlavních veterinárních úředníků členských
zemí EU v Bruselu. Zástupce ČR vyjádřil znepokojení nad vzniklou situací a způsobem komunikace polských orgánů. 

 

28. 1. 2019

Státní veterinární správa ČR zahájila již v pondělí 28. 1. 2019 zpřísněné veterinární kontroly dováženého hovězího masa, které zatím neodhalily žádné hovězí maso z nelegálních porážek v Polsku. Podle Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) nepatří ČR mezi země, do kterých byly maso a výrobky distribuovány.

 

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 28. 1. 2019:
Ministr Toman: Polského ministra jsem požádal o oficiální informace k podvodům na jatkách, jsme připraveni spustit nutná opatření

V souvislosti se skandálem na polských jatkách, o kterém včera a dnes informovala média, se dnes v Bruselu setkal český ministr zemědělství Miroslav Toman se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Požádal jej o oficiální informace. Po jejich vyhodnocení přijme Česká republika všechna nutná opatření.

„Hned poté, co jsem obdržel informace o problémech na polských jatkách, jsem inicioval setkání se svým polským kolegou. Důrazně jsem jej požádal o oficiální informace, které vyhodnotíme a přijmeme odpovídající opatření,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Polský ministr přislíbil, že se bude situací okamžitě po návratu zabývat a vyvodí z ní patřičné důsledky.

Dle informací médií docházelo na jatkách z Mazovského vojvodství v Polsku k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označeno jako nezávadné, vhodné k lidské konzumaci a uvolněno na trh.

Státní veterinární správa (SVS) se dnes oficiálně dotázala polských dozorových orgánů, zda se hovězí maso z uvedených jatek mohlo dostat mimo hranice Polska. Na odpověď v současnosti čeká. 

„Prioritou je pro mě ochrana našich spotřebitelů, proto jsme po dohodě s ústředním ředitelem Státní veterinární správy zahájili intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso zejména z Mazovského vojvodství,“ uvedl ministr Toman.

Podle informací Státní veterinární správy se do ČR v loňském roce přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího masa z Polska o celkové hmotnosti téměř 14 300 tun. Při kontrolách živočišných produktů SVS zakázala uvolnit na trh v ČR necelých 8 tun polských potravin (7,6 tuny kuřecího masa, 54 kg vepřového masa, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků).

SVS věnuje kontrolám zahraničních potravin stabilně vysokou pozornost a počty kontrol meziročně stále mírně stoupají. Například v roce 2017 provedli inspektoři 7 048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7 175 kontrol.    
 

Podrobná informace o kauze 

Dne 26. 1. 2019 odvysílala polská televize TVN reportáž týkající se porážek a zpracovávání nemocných kusů hovězího dobytka. Autoři reportáže se na jatkách společnosti v Mazovském vojvodství nechali zaměstnat a reportáž natočili skrytou kamerou. Podle autorů reportáže tato praxe, tj. zpracovávání masa z nemocných a uhynulých zvířat, údajně probíhá v celé zemi.

Podle informátora TVN se na jatkách prodávají nejen nemocné, ale také uhynulé kusy hovězího. Je prý mnoho firem v celém PL, které se na obchodování s „ležícím dobytkem“ specializují. Za zdravou krávu musí jatka zaplatit v průměru 2500 PLN (15000,- Kč), za „ležící“ maximálně 400 – 500 PLN (3000,- Kč). Jatka střední velikosti, kde se vykupují pouze zdravé krávy, si mohou vydělat 350 tisíc PLN (2,1 mil. Kč) ročně. Zpracováním nemocných a uhynulých zvířat získají 2,5 milionu PLN (15 mil. Kč) ročně.

Předseda Svazu polského masa J. Rey v rozhovoru pro rádiovou stanici TOK FM tvrdil, že podobná praxe může probíhat na menších jatkách, kde mohou využívat i tyto nelegální způsoby, jak přežít na trhu.

Podle polského hlavního veterinárního úředníka je materiál odvysílaný polskou televizí třeba hodnotit jako ukazující bezprostřední porušení zákona na ochranu zvířat, vedoucí k záměrnému, obzvláště krutému utrpení farmových zvířat. Materiál bezpochyby prokazuje, že odhalené aktivity jsou nelegální, vzhledem k tomu, že porážka byla vykonávána záměrně v noci, aby se zabránilo úřednímu dohledu.   
 

Opatření přijatá polskou veterinární službou

Během kontrolního řízení byli identifikováni majitelé zvířat, která byla předmětem transportu. Dále byl identifikován prostředník, který převážel dobytek nevhodný k převozu a osoby zodpovědné za pohodu zvířat na jatkách.

Veškerá zjištění veterinární služby byla postoupena policii, která na místě zajistila důkazy a vykonala další vyšetřovací kroky.

Podle informací získaných od regionálního veterinárního úředníka Mazovského vojvodství, okrskového veterinárního úředníka v Ostrovu Mazovském byl také předmětným jatkám odejmut souhlas s provozováním porážky dobytka (formou administrativního rozhodnutí).

Současně bylo staženo maso vyrobené v předmětném závodě ze zvířat, u kterých nebylo doloženo provedení veterinární prohlídky po poražení.

Bylo vydáno oznámení systémem RASFF, ve kterém bylo naznačeno, že hovězí maso a výrobky z daného závodu byly distribuovány pouze na polský trh. Stále probíhá šetření v rámci sledovatelnosti a další informace budou komunikovány prostřednictvím RASFF.

Policie byla požádána o vytvoření kontaktních míst s telefonními čísly, kam by lidé mohli ohlašovat záměry prodat nebo koupit zraněný dobytek. Bez ohledu na činnost policie zavedla veterinární služba u výše uvedených subjektů administrativní opatření.

Polský hlavní veterinární úředník nařídil podřízeným úřadům veterinární služby zahájit okamžité kontroly ve výše zmíněné oblasti. Tyto kontroly budou prováděny v úzké spolupráci s dalšími orgány, zejména policií, Inspekcí silničního provozu a úřadem prokurátora.

 

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018