Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Informační kampaň Nasycené škodí do kategorie

Aktuality > Aktuality
Programy podporující zdraví > Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv> Programy podporující zdraví

Informační kampaň Nasycené škodí

Vydáno: 3.5.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP zahájila informační kampaň zaměřenou na snížení nadměrné konzumace nasycených mastných kyselin.

Informační kampaň Nasycené škodí

Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin je v České republice natolik palčivým problémem,
 že se s jejími následky setkávají praktičtí lékaři ve své praxi v podstatě denně.

Právě tato součást tuků stojí za vznikem mnoha závažných onemocnění. Najdeme je především ve výrobcích obsahujících velké množství tuků živočišného původu. Ne každý tuk je totiž stejný. Je to právě obsah jednotlivých typů mastných kyselin, které určují jejich prospěšnost či naopak nevýhodnost pro naše zdraví. Doporučení významných světových institucí jako Světová zdravotnická organizace (WHO) či Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), stejně jako doporučení českých odborníků jsou jednotná – všichni jednoznačně doporučují nahrazovat ve stravě nasycené mastné kyseliny nenasycenými – jinými slovy nahrazovat živočišné tuky (s výjimkou rybího) rostlinnými tuky (s výjimkou palmojádrového a kokosového oleje).





 

Materiály ke kampani určené odborníkům i laické veřejnosti jsou k dispozici na www.nasyceneskodi.cz


Zdroj:  www,vyzivaspol.cz, www.nasyceneskodi.cz

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Tuky
Mastné kyseliny

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021