Bezpečnost potravin

Informační kampaň Nasycené škodí

Vydáno: 3. 5. 2013
Autor: berankova1

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP zahájila informační kampaň zaměřenou na snížení nadměrné konzumace nasycených mastných kyselin.

Informační kampaň Nasycené škodí

Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin je v České republice natolik palčivým problémem, že se s jejími následky setkávají praktičtí lékaři ve své praxi v podstatě denně.

Právě tato součást tuků stojí za vznikem mnoha závažných onemocnění. Najdeme je především ve výrobcích obsahujících velké množství tuků živočišného původu. Ne každý tuk je totiž stejný. Je to právě obsah jednotlivých typů mastných kyselin, které určují jejich prospěšnost či naopak nevýhodnost pro naše zdraví. Doporučení významných světových institucí jako Světová zdravotnická organizace (WHO) či Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), stejně jako doporučení českých odborníků jsou jednotná – všichni jednoznačně doporučují nahrazovat ve stravě nasycené mastné kyseliny nenasycenými – jinými slovy nahrazovat živočišné tuky (s výjimkou rybího) rostlinnými tuky (s výjimkou palmojádrového a kokosového oleje).

 

Materiály ke kampani určené odborníkům i laické veřejnosti jsou k dispozici na www.nasyceneskodi.cz

Zdroj:  www,vyzivaspol.cz, www.nasyceneskodi.cz

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):