Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Iniciativa za bezpečnější čerstvou zeleninu do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Iniciativa za bezpečnější čerstvou zeleninu

Vydáno: 11.2.2009
Tisk článku
"Produce Traceability Initiative" usiluje o zavedení identifikačních kódů na přepravkách s čerstvými produkty. Úřad FDA publikoval pravidla pro ozařování ledového salátu a špenátu ionizačním zářením.
V souvislosti s rozsáhlým výskytem E. coli O157H:7 v baleném čerstvém špenátu v r. 2006 a Salmonella saintpaul v paprikách v r. 2008 v Serranu začali producenti zeleniny více spolupracovat s výzkumníky na postupech pro zlepšení bezpečnosti.
V rámci Center for Produce Safety na University of California v Davisu byla zřízena instituce Produce Traceability Initiative (P.T.I.)s cílem zavést do r. 2012 zdokonalený systém označování čerstvých produktů umožňující vysledovat produkty zpětně až k producentovi. Za tím účelem má být uváděno identifikační číslo G.T.I.N. (Global Trade Identification Numer) a číslo šarže na každé přepravce s produkty. Tato čísla musí být zpracovatelná do strojově čitelné formy a podnikové systémy s nimi musí pracovat v rámci zavedených systémů podnikové evidence (kdy vyskladněno, kam odesláno apod.).
Postup:
-         do konce 1. čtvrtletí 2009 musí producenti opatřit všechny přepravní jednotky 14místným kódem (G.T.I.N.),
-         do konce 3. čtvrtletí 2009 musí producenti zajistit, aby kód využívali u všech jejich odběratelů,
-         do konce 3. čtvrtletí 2010 musí podniky zajišťující balení čerstvé produkce opatřit všechny přepravky informací čitelnou pro zákazníka, tzn. převést číslo G.T.I.N.), a číslo šarže na slovní verzi a čárový kód snímatelný přístrojem.
-         do r. 2011 musí každý, kdo zachází s přicházející přepravkou využívat uvedené kódy (přečíst a patřičně uložit)
Vedle této aktivity bylo v rámci iniciativy P.T.I. rozděleno 500 000 USD z fondu na výzkum na následující čtyři projekty přispívající k zajištění bezpečnosti:
-         molekulární metody testování živých salmonel v produktu,
-         zlepšení účinnosti systémů testování lidských patogenů,
-         posouzení vlivu podmínek na růst a přežívání E. coli O157H:7 a Salmonella spp. v kompostu,
-         studie přežívání E. coli na špenátu v polních podmínkách.
Jednou z možností zvýšení mikrobiální bezpečnosti je ozařování. V srpnu 2008 publikoval úřad FDA pravidla pro ozařování ledového salátu a špenátu ionizačním zářením.
Na výzkumu podmínek ozařování paprsky X spolupracovala Michiganská univerzita v East Lansing s Rayfresh Foods Inc. a Ann Arbor.
Cílem bylo usmrcení patogenů, ale nepoškození kvality čerstvých produktů. Výsledkem je použití vyšší dávky než ve zdravotnictví, ale nižší než u konkurenčních metod ozařování.

Food Business News, 4, 2009, č. 23, s. 32
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021