Bezpečnost potravin

Inspekce aktuálně uzavřela šest provozoven …

Vydáno: 13. 3. 2015
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 12. 3. 2015.

Inspekce aktuálně uzavřela šest provozoven společného stravování, minipivovar a prodejnu
Při kontrolách v období 6. – 11. 3. 2015 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela z důvodu závažného porušení hygienických předpisů následující provozovny:
Herna Bar Lion (kontrolovaná osoba Anh Tran Nguyen), Sušilovo náměstí 16/24 Rousínov. V prostoru u barového pultu inspektoři zjistili nečistoty – prach, nedopalky, prázdné obaly od potravin a pavučiny. V podobné situaci se nacházel i sklad potravin, kde byly navíc stopy po zatékání vody a odlupoval se nátěr, který mohl kontaminovat uskladněné potraviny. Ve skladu na podlaze i stěnách chyběl obkladový materiál, umývadla na toaletách pro personál i hosty nebyla vybavena teplou tekoucí vodou a umývadlo u baru bylo zcela nefunkční.
Hospoda Na Hřišti (kontrolovaná osoba Jaroslava Suchá), Tasov 181. Při kontrole vyšlo najevo, že personál k mytí výčepního skla, sanitaci výčepního zařízení a při dalších činnostech používá vodu ze studny v sousedství provozovny, která dle předloženého protokolu není pitná, protože zde analýza potvrdila nadlimitní přítomnost koliformních bakterií.
Asijské bistro (kontrolovaná osoba Thi Bich Ha Nguyen), 1. máje 2640, Rožnov pod Radhoštěm. Inspektoři SZPI v kuchyni zjistili silné nánosy mastnoty a prachu na kuchyňských zařízeních a na stěnách. Pod zařízením a v hůře dostupných místech kontrola zjistila i množství zbytků potravin. V lednici provozovatel skladoval polotovary zároveň se syrovým masem, suroviny nebyly nijak odděleny a mohlo tak docházet ke vzájemné kontaminaci. Obdobně neutěšenou situaci inspektoři zjistili i ve skladu potravin.
Herna-bar (kontrolovaná osoba Dai Nguyen Van), Sokolovská 407/53, Karlovy Vary. Kontrola potvrdila zanedbání celkové údržby provozovny, v prostoru u barového pultu inspektoři zjistili zašlé nečistoty, prach a pavučiny a chladící zařízení pro skladování otevřených nápojů v zašlém a nečistém stavu. Provozovatel zde nezajistil oddělené WC pro hosty a personál. Tato společná toaleta navíc nebyla vybavena přívodem teplé tekoucí vody a dveře byly výrazně znečištěné a poškozené.

Perón restaurant (kontrolovaná osoba Hung Dinh), Nádražní 300, Benešov. Důvodem zákazu byl zcela nevyhovující stav prostor pro uskladnění KEG sudů s pivem a limonádou. Vyskytovalo se zde velké množství nečistot, souvislá vrstva prachu a odpad – znečištěné pneumatiky od osobních automobilů. Inspektoři uložili zákaz užívání prostor v části provozovny – sklad KEG sudů.
Restaurace – Myslivna (kontrolovaná osoba Kateřina Dohnalová), Kyjovská 1272/2, Dolní Bojanovice. V prostorách kuchyně inspektoři zjistili špinavý strop s odlupující se malbou, která mohla kontaminovat připravované pokrmy, v hůře přístupných místech byly zjištěny dlouhodobé nečistoty, pavučiny, prach a další nepořádek. Mrazicí box v kuchyni nebyl v dobrém technickém stavu a olupující se části plastů mohly kontaminovat uskladněné potraviny. Umyvadlo u výčepního pultu určené k sanitaci výčepního skla nebylo vybavené přívodem teplé tekoucí vody stejně jako umyvadlo u toalet pro hosty.
Minipivovar Tomáš Mikulica, Družstevní 28, Chýně. V prostorách, kde provozovatel skladoval slad a kde se nacházel šrotovník ke šrotování sladu, zjistili inspektoři SZPI velké množství exkrementů hlodavců, návnady na škůdce a skladování předmětů nesouvisejících s potravinářskou výrobou. V prostorách se rovněž nacházely otvory, kudy mohli dovnitř pronikat hlodavci a kontaminovat skladované suroviny.
Prodejna potravin společnosti HRUŠKA spol. s r.o., Třebechovice pod Orebem. Při kontrole inspektoři SZPI zjistili výskyt živé myši, trus myší  i  požer potravin v zázemí provozovny. Prostory celkově nebyly udržovány v čistotě a v dobrém stavu.
Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI