Bezpečnost potravin

Inspekce uzavřela nelegální výrobu tofu už podruhé na stejném místě

Vydáno: 29. 10. 2012
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 27. 10. 2012.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila zcela nevyhovující hygienické podmínky v provozovně na výrobu potravin Nguyen Van Khanh na Saidově ulici č. 7/18 v Brně a okamžitě uložila zákaz na užívání prostor. Podnikatel zde vyráběl tofu a další potravinářské produkty, přestože prostor nebyl nikdy registrován jako potravinářský podnik dle požadavků příslušné legislativy a produkce zde tedy probíhala nelegálně a bez vědomí úřadů. Tato skutečnost vyšla najevo při společné kontrole SZPI a cizinecké policie ČR dne 25. října 2012.
Kontrolou bylo zjištěno, že suroviny ani hotové produkty nebyly chráněny před kontaminací z vnějšího prostředí, ve výrobě i skladu se volně pohybovala domácí zvířata, zdi nebyly omítnuty, stav podlahy znemožňoval udržování hygienických požadavků a na místě chyběl přístup k tekoucí teplé vodě. Celkově byl objekt v devastovaném stavu a zcela bez odpovídajícího vybavení pro výrobu potravin.
SZPI rovněž na místě zakázala uvádět do oběhu 52kg tofu, které bylo připraveno k expedici. Dále zde inspekce zjistila 625kg drůbežího masa a tuto informaci předala Státní veterinární správě, aby mohla konat v rámci svých pravomocí. SZPI uložila zákaz na užívání uvedených prostor už v loňském roce, kdy na místě zjistila totožný delikt, který se ale týkal jiného provozovatele.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI