Bezpečnost potravin

Inspekce uzavřela Penny Market v Hradci Králové

Vydáno: 10. 3. 2014
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 7. 3. 2014.

Inspekce uzavřela Penny Market v Hradci Králové, v prodejně zjistila hlodavci poškozené potraviny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opakovaně zjistila závažné porušení hygienických předpisů v provozovně společnosti Penny Market s. r. o. na ulici Akademika Bedrny v Hradci Králové. Při dnešní kontrole zde inspekce zjistila množství stop přítomnosti škůdců, zejména myší trus a několik balení mouky poškozených myším požerem. Přítomnost hlodavců v prodejně potravin i zázemí je závažným porušením hygienických předpisů a Nařízení (ES) 852/2004. Vzhledem k tomu, že prostory provozovny nesplňovaly podmínky, které umožňují uchovat zdravotní nezávadnost potravin, SZPI na místě uložila zákaz užívání prostor pro uvádění potravin do oběhu. Ten zůstane v platnosti, než budou prostory provozovny umožňovat hygienický prodej potravin a bude vyloučena kontaminace potravin činností hlodavců.

Stopy přítomnosti škůdců inspekce v předmětné prodejně zjistila už při kontrole 26. února 2014. Tehdy SZPI zjistila porušení hygienických předpisů méně závažné povahy a rozsahu a proto provozovateli pouze uložila, aby provedl důkladnou a účinnou sanitaci a deratizaci. Vzhledem k zjištěním při dnešní kontrole však deratizaci nelze označit za účinnou. S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI