Bezpečnost potravin

Inspekce zjistila další šarže máku s nadlimitním obsahem morfinu

Vydáno: 10. 4. 2014
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 10. 4. 2014.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole máku v maloobchodní síti zjistila dvě šarže nevyhovujícího výrobku Mák modrý v balení 250 g s označením data minimální trvanlivosti do 29. 11. 2014 a 20. 1. 2015, výrobce, resp. distributor: ENCINGER, spol. s r. o., Bratislava. První uvedený vzorek inspekce odebrala v prodejně společnosti HRUŠKA spol. s r. o. na Jungmannově ulici v Hradci Králové, druhý v prodejně společnosti PRAMEN CZ, a. s. na ulici 17. listopadu v Písku.
Laboratorní analýza SZPI u uvedených šarží potraviny prokázala přítomnost opiového alkaloidu morfinu v koncentraci 86,1 miligramů na kilogram (mg/kg) a 56,2 mg/kg. Na základě hodnocení rizika stanovilo Ministerstvo zdravotnictví limit, v jehož rámci není možné považovat za bezpečný potravinářský mák s koncentrací morfinu přesahující hodnotu 43 mg/kg.
Na nevyhovující vzorky máku od společnosti ENCINGER, spol. s r. o. upozornila SZPI již v tiskové zprávě ze 4. 2. 2014. S kontrolovanými osobami zahájí inspekce správní řízení o uložení sankce.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj:  SZPI