Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Inspekce zjistila další tři falšované burčáky od společnosti E.S.E. s.r.o. do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

Inspekce zjistila další tři falšované burčáky od společnosti E.S.E. s.r.o.

Vydáno: 30.11.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SZPI ze dne 30.11.2009.
Burčáková sezóna v letošním roce již končí, neboť tento nápoj se podle zákona může prodávat pouze do konce listopadu. Nicméně laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce stále provádějí rozbory letošních burčáků. Výsledky analýz burčáků SZPI již několik let průběžně zveřejňuje.
 
Předposlední letošní výsledky odhalují další tři falšované burčáky, které prodávala společnost E.S.E. s.r.o. z Miroslavi, a opět u nich bylo zjišťováno jak nepovolené ředění vodou, tak dobarvování syntetickými barvivy u červených burčáků. U stánků společnosti E.S.E. s.r.o. tak bylo letos odhaleno již celkem šest falšovaných burčáků, které se prodávaly v různých koutech České republiky (viz tisková zpráva z 9. listopadu).
 
Od roku 2006, kdy SZPI provádí analýzy burčáku ve vlastních laboratořích na unikátním přístroji IRMS (Isotope Ratio Mass Spectroscopy - hmotnostní spektrometr izotopových poměrů), nikdy nebylo zaznamenáno tolik nevyhovujících vzorků od jedné firmy. Navíc je to poprvé, co bylo kromě ředění vodou zjištěno i umělé dobarvování. Přidáním syntetických barviv lze z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků. Obě praktiky jsou z hlediska právních předpisů nepřípustné - jde o nepovolené enologické postupy, jejichž prostřednictvím se falšovatel finančně obohacuje na úkor zákazníka.
 
Dalších devět analyzovaných vzorků od jiných společností vyhovělo požadavkům právních předpisů.
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
30. 11. 2009
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018