Bezpečnost potravin

Inspekce zjistila opětovné překročení množství lepku v potravině „Křehké plátky s česnekem a cibulí“

Vydáno: 26. 11. 2010
Autor: berankova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 26.11. 2010.

Dne 4. 11. 2010 informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce o zákazu uvádění na trh potraviny „Křehké plátky s česnekem a cibulí“ (balení 106 g, datum minimální trvanlivosti 21. 4. 2011) z důvodu překročení obsahu lepku. V rámci další kontroly u společnosti POEX Velké Meziříčí, a.s., která tuto potravinu vyrábí, bylo inspektory SZPI zjištěno opětovné překročení limitu u výrobku s datem minimální trvanlivosti 7. 6. 2011. Zjištěný obsah lepku byl 59,7 mg/kg, přičemž limit je stanoven na 20 mg/kg.

Výrobek distribuuje v České republice firma RACIO s.r.o., která přistoupila ke stahování dané šarže výrobku a informovala o ukončení spolupráce s firmou POEX Velké Meziříčí, a.s.

Vzhledem k tomu, že spotřebitelé si již mohli tento výrobek zakoupit, doporučuje inspekce osobám trpícím alergií na lepek tento výrobek nekonzumovat.

Zpracovala: Petra Hoferková – Oddělení komunikace (ÚI SZPI)