Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Inspektoři kontrolovali prodej potravin na bleších trzích v Praze do kategorie

TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

Inspektoři kontrolovali prodej potravin na bleších trzích v Praze

Vydáno: 30.5.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SZPI ze dne 27.5.2008.

Potraviny lze dnes koupit na mnoha nezvyklých místech, například v lékárnách nebo drogériích. Čas od času se však spotřebitelé mohou setkat s prodejem potravin také na tzv. bleších trzích. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce proto vyrazili na nejznámější bleší trh v Praze do Kolbenovy ulice, aby zkontrolovali zdejší podmínky prodeje potravin. 
 
Při první kontrole provedené na šesti stáncích, byly odhaleny vážné nedostatky v dodržování předpisů týkajících se bezpečnosti potravin, označování nebo hygieny. Prodejci často nabízeli potraviny s prošlou dobou použitelnosti nebo neoznačené v českém jazyce. Potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti nebyly odděleny od ostatních a nebyly nijak označeny. Mléčné a masné výrobky nebyly skladovány v chladicích zařízeních. Jeden z prodejců dokonce masné výrobky krájel a zvlášť balil, a to vše holýma rukama bez použití ochranných pomůcek. Přitom ani neměl možnost si ruce umýt, neboť na stánku nebyl k dispozici zdroj vody a umyvadlo.
 
Při druhé návštěvě zkontrolovali inspektoři sedm stánků a opět narazili na stejné nedostatky. Kromě toho zjistili, že jeden z prodejců není vůbec registrován jako provozovatel potravinářského podniku. Další prodával uzené ryby volně v kartonových krabicích, ačkoliv výrobce doporučoval skladování od 0 do 4°C. Inspektoři přímo v rybách naměřili přes 13°C. Po první kontrole však z některých stánků zcela zmizely mléčné a masné výrobky a jeden prodejce, poté co zjistil, že na trhy opět dorazili inspektoři, stánek uzavřel a odešel.
 
Při obou kontrolních akcích inspektoři SZPI zakázali prodávat celkem 452 kg potravin v celkové hodnotě téměř 20 tisíc korun. Jednalo se především o různé druhy cukrovinek, jogurtů, smetanových krémů, kakaového prášku a rybích výrobků. Se všemi prodejci, u nichž byly zjištěny nedostatky, bude zahájeno správní řízení. Některým přitom hrozí pokuta v řádech desítek tisíc korun.
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021