Bezpečnost potravin

Integrovaná ochrana při pěstování řepky olejky

Vydáno: 3. 1. 2019
Autor: ÚKZÚZ

Odborný seminář se bude konat 5. 2. 2019 v Brně v Univerzitním kampusu Bohunice.

IOR 2019

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

Vás zve na odborný seminář

INTEGROVANÁ OCHRANA PŘI PĚSTOVÁNÍ ŘEPKY OLEJKY

5. 2. 2019 – BRNO
Univerzitní kampus Bohunice

Odborný seminář navazuje na cyklus přednášek o integrované ochraně rostlin věnovaných vybraným zemědělským komoditám. Cílem letošního semináře je představit specifika pěstební technologie řepky olejky. Jedná se o plodinu, která se „těší“ velké pozornosti odborníků i veřejnosti díky svému vysokému zastoupení na českých polích a tím i vyššími agrochemickými vstupy v průběhu sezóny. Plochy této plodiny se každoročně zvyšují díky její dobré obchodovatelnosti a relativně snadné technologii pěstování. Pouze třetina produkce je využívána pro potravinářskou výrobu, zbytek se uplatňuje při průmyslovém zpracování, při čemž polovina z toho je využita pro výrobu methylesteru (bionafta). Jaká úskalí si nese tato plodina z pohledu pěstitelské praxe a jaké změny ve škodlivosti zaznamenaly populace škůdců v posledních letech? Na semináři se dozvíte, jaké rezervy si nesou současné technologie pěstování a jak je možné řešit náhrady za vybrané přípravky na ochranu rostlin. Z dalších témat zazní příspěvky shrnující výstupy laboratoře ÚKZÚZ oddělení reziduálních analýz či státního monitoringu zaměřeného na škodlivé organismy řepky. Rezidua přípravků na ochranu rostlin budu rezonovat i v příspěvku zástupce VÚMOP. Na semináři se také dozvíte, jak se změní portfolio insekticidních přípravků do budoucna z pohledu ochrany včel a mnoho dalšího.

Akce je bez registračního poplatku. 

Prosíme o potvrzení Vaší účasti prostřednictvím emailu eventy@ukzuz.cz do 11. 1. 2019.
Těšíme se na viděnou!

 

Zdroj: ÚKZÚZ