Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Irští vědci odhalili jak probiotika ovlivňují fyziologii buněk do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv
research* eu results supplement > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> research* eu results supplement> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Aktuality > Aktuality

Irští vědci odhalili jak probiotika ovlivňují fyziologii buněk

Vydáno: 14.10.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Příjem rekombinantního probiotika dokázal u myší zvýšit hladinu CLA v tukové tkáni.
baktérie ©  ShutterstockIrští vědci financovaní z EU objevili, že speciálně koncipovaná probiotika mohou modulovat fyziologii tukových buněk hostitele. Studie prezentovaná v časopise Microbiology je součástí projektu BIOCLA (Production of CLA-enriched dairy products by natural means), který byl v rámci 5. rámcového programu KBBE podpořen částkou ve výši 1,7 mil. €. Zjištění nabízejí nový pohled na to, jak by mohla specializovaná probiotika pomoci udržet na uzdě onemocnění a vést k novým léčebným metodám.
Experti z irského Alimentary Pharmabiotic Centre (APC) University College Cork a z Teagasc Moorepark Food Research Centre připravili jeden kmen Lactobacillus schopný produkovat molekuly CLA (konjugovaná linolová kyselina). U testovaných myší po požití tohoto bakteriálního kmene zjistili signifikantní změny ve složení tukové tkáně. Příjem živých baktérií tak může podle závěrů studie hrát kritickou roli v metabolismu vzdálených míst v těle.
Některé baktérie produkují řadu typů CLA. Podle vědců je jeden z typů zvaný t10, c12 CLA spojený se snížením tělesného tuku jak u lidí, tak i u zvířat. Tento konkrétní typ může také zpomalit růst rakovinných buněk v tlustém střevě, což může způsobit odumření nádoru. Ale jen některé druhy baktérií, jako Propionibacterium acnes (P. acnes, baktérie vyvolávající akné), produkují t10, c12 CLA.
Pro účely studie vědci přenesli gen kódující enzym z P. acnes do kmene Lactobacillus, který následně produkoval t10, c12 CLA. Podle expertů se kmeny Lactobacillus běžně vyskytují ve střevní mikroflóře a v probiotických výrobcích. Po příjmu rekombinantního probiotika došlo ke čtyřnásobnému zvýšení hladiny t10, c12 CLA v tukové tkáni myší. Zjištěné výsledky prokázaly, že mikroorganismy ve střevním traktu ovlivnily metabolismus hostitele, zejména složení jeho tukové tkáně.
Vědecký tým také zjistil, že by CLA produkovaná mikroorganismy mohla snížit životaschopnost rakovinných buněk tlustého střeva až o 92 %. Všechna zjištění demonstrovala, že střevní baktérie mohou modulovat činnost hostitelské buňky způsoby, které jsou prospěšné pro hostitele. Je možné, že pomocí mikroorganismů produkujících CLA bychom mohli být schopni udržet rakovinu v šachu. Je proto nutné dále zkoumat účinky CLA produkované baktériemi na lidský metabolismus, ale již tato dosavadní práce otevírá nové možnosti využití probiotik pro zlepšení lidského zdraví.

Alimentary Pharmabiotic Centre at University College Cork
Teagasc Moorepark Food Research Centre
Microbiology
BIOCLA project
 
Irish scientists discover how probiotics impact cell physiology
research*eu results suplement, 2011, č. 32, s. 9
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018