Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Italský den kuchyně v českých školních jídelnách 2019 – sůl v pokrmech hodnotíme stříbrnou medailí do kategorie

Aktuality > Aktuality

Italský den kuchyně v českých školních jídelnách 2019 – sůl v pokrmech hodnotíme stříbrnou medailí

Vydáno: 25.11.2019
Tisk článku
Autor: SZÚ, CZVP
Hodnocení Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Tradiční setkání zájemců o atraktivnější a kvalitní školní stravování v českých školních jídelnách zorganizovala Asociace školních jídelen ČR ve spolupráci s Ambasádou Italské republiky v Praze. Akce v „Makro akademii“ se zúčastnily desítky zájemců, vyzkoušeli si přípravu typických italských pokrmů, vyslechli odborné přednášky a komentáře, diskutovali o různých aspektech stravování dětí, ale i o nám historicky blízké zemi. Společensky akce vyzněla jistě pozitivně. My jsme se ale také nově zaměřili i na obsah soli v připravených pokrmech pro děti.

Akce se zúčastnili i odborní pracovníci ze SZÚ. Setkání nebylo čistě společenské. Organizace těchto akcí by měla být také v souladu s legislativou pro školní stravování, a má také ukázat, jak plnit výživové ukazatele pro děti, což ukládá zákon o ochraně veřejného zdraví.  

Koláž obrázků z akce: ital_makro.jpg ital_makro.jpg (291.72 KB 23.11.2019 23:41) GDPR OK

Poprvé jsme se zaměřili na obsah soli v připravovaných pokrmech pro děti.

Vysoký obsah soli ve školních obědech je dlouhodobý problém. A jak dopadlo naše hodnocení velmi chutných a oku lahodících pokrmů pro děti? Udělili jsme sadě pokrmů, připravených pod vedením italských kuchařů, stříbrnou medaili. Většina pokrmů měla výborné parametry z hlediska obsahu soli, dalo se však očekávat, že klasická pizza hodnocení trochu vychýlí.

Připravené pokrmy patří mezi nejlepší.

Osobně bych však za přístup a výsledek dal medaili zlatou. Pokud výsledek italských pokrmů v průměru srovnáme s nejlepšími českými školními jídelnami, výsledek by byl mezi těmi nejlepšími a lze jej proto směle následovat.

Tabulka výsledků obsahu soli.

Připravili jsme pro vás zajímavou tabulku s jednotlivými pokrmy a hodnocení obsahu soli v kombinaci polévka a hlavní chod. Obsah soli byl stanoven v akreditované laboratoři CZVP SZÚ bezprostředně po akci.

Dnes můžeme v reálném čase změřit obsah soli v pokrmech přímo v kuchyni.

Příště můžeme na podobné akci předvést přímé stanovení na místě. Nová analytická mikro technika nám to již dovoluje. Postup se nyní testuje v praxi ve spolupráci týmu CZVP SZÚ a týmu HDM KHS Zlínského kraje. Je šance, že se postup použije plošně v celé ČR.

Jde hlavně o přirozenou touhu mít lepší výsledky.

Není to "další restrikce ze strany hygieniků", je to transparentní, výchovný postup. Aby si všichni uvědomili, že hra se solí má vážný vliv na zdraví. Stojí velké peníze ve vztahu ke kardio-vaskulárním onemocněním. Je potřeba ji brát opravdu vážně. Nejen o ní jen přednášet ...

Tabulka s výsledky obsahu soli v pokrmech:  

italske_pokrmy.jpg italske_pokrmy.jpg (100.66 KB 23.11.2019 14:16)

 

J.Ruprich, I.Řehůřková, J.Řeháková a kol., CZVP 23.11.2019

Zdroj: SZÚ

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018