Bezpečnost potravin

Jak se neškodné střevní bakterie stanou zabijáky?

Vydáno: 22. 2. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Mezinárodní tým odborníků zjistil, jak se obvykle neškodné a zcela běžné střevní bakterie E. coli u kuřat mohou stát zabijáky a vyvolávat závažné, život ohrožující infekce. Ve své studii varují, že takové infekce vražedných střevních bakterií ohrožují nejen drůbežářský průmysl, ale také lidské životy, protože se nakazit mohou i lidé.

Kredit: University of Bath.Bakterie E. coli jsou úplně obyčejnou součástí mikrobiomu v trávicím traktu většiny živočichů, člověka samozřejmě nevyjímaje. Ve střevech jsou obvykle zcela neškodné, ale stávají se velmi nebezpečnými, když proniknou do krevního oběhu. Systémová infekce těchto bakterií může i zabít.

Infekce APEC (Avian pathogenic E.coli ) je nejběžnější nebezpečnou infekcí u kuřat chovaných na maso nebo na vejce. Může mít až 20 procentní úmrtnost a způsobuje astronomické ztráty drůbežářskému průmyslu. Problém se ještě více zhoršuje s rozvojem rezistencí vůči antibiotikům.

Odborníci Milner Centre for Evolution britské University of Bath a jejich spolupracovníci přečetli a analyzovali kompletní genomy bakterií E. coli, které vytáhli ze zdravých a nemocných kuřat na komerčních drůbežích farmách.

Výsledky analýz ukazují, že za přepnutí z neškodného módu do podoby zabijáka není zodpovědný nějaký jediný konkrétní gen. Jde o výsledek několika možných kombinací různých skupin genů.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2021-02-scientists-harmless-gut-bacteria-bad.html

 

Zdroj: Gate2Biotech