Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Jak se rostliny chrání proti genetickému poškození? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Jak se rostliny chrání proti genetickému poškození?

Vydáno: 3.9.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Britští vědci z výzkumného centra John Innes Centre zjišťovali, jak se rostliny chrání před genetickým poškozením, které vyvolávají faktory okolního prostředí. Ukázalo se, že rostliny mají detekční mechanismus, který zajistí, že se poškozená DNA nepřenese do dalších generací buněk.

Rostliny mají ve svých růstových meristémech malé populace kmenových buněk. Ty se mohou dělit na nové buňky a zařídit růst kořenů či stonků rostliny.

Tyto kmenové buňky jsou prekurzory rostlinných pletiv a orgánů. Když v těchto buňkách dojde ke genetickému defektu, rozšíří se pak do celé rostliny, kde přetrvá po celou dobu její existence.

Proto je pro rostliny důležité takovému šíření genetických poruch bránit. U kmenových buněk růstových meristémů je takové riziko akutní i kvůli tomu, že jde o pletiva, co jsou obyvkle exponovaná okolnímu prostředí.

Nick Fulcher a Robert Sablowski s kolegy pomocí rentgenového záření a chemikálií experimentálně poškozovali DNA rostlinných buněk. Přišli na to, že rostlinné kmenové buňky jsou na poškození DNA mnohem citlivější než jiné rostlinné buňky.

Když dotyčné kmenové buňky „zjistí“, že mají genetický defekt, spáchají buněčnou sebevraždu. Tento mechanismus brání tomu, aby se poškozené genomy dostaly do nových částí rostliny.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: How plant stem cells guard against genetic damage (phys.org) 

 

Zdroj: Gate2Biotech


Foto: phys.org/news/2021-08-stem-cells-genetic.html

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021