Bezpečnost potravin

Jak tymián a oregano vyrábějí látky s medicínskými účinky?

Vydáno: 28. 12. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Tymián a oregano, společně s dalšími podobnými rostlinami, obsahují látky, které mají medicínsky zajímavé účinky, včetně protinádorových. Kořenit s nimi jídlo ale nestačí k tomu, aby měly kýžený efekt v léčbě. Zásadní je objasnit jejich syntézu v rostlinách, abychom tyto látky mohli syntetizovat ve velkém.

Kredit: Purdue Agricultural Communications photo/Tom Campbell.Thymol, karvakrol, thymohydrochinon a další látky jsou součástí výsledné vůně tymiánu, oregana a dalších vonných rostlin čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Zároveň mají antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační a další účinky prospěšné lidskému zdraví. V hledáčku odborníků je teď obzvláště thymohydrochinon, u něhož byly prokázány protinádorové účinky.

Natalia Dudareva z americké Purdue University a její kolegové nedávno učinili významný první krok k využití thymohydrochinonu v medicíně, když zmapovali jeho biosyntézu u zmíněných rostlin.

Jak uvádí Dudareva, zmíněné rostliny obsahují významné chemické látky. Jejich obsah v rostlinách je ale dost nízký, takže by bylo komplikované tyto látky získávat extrakcí z rostlin. Když prozkoumáme jejich biosyntézu, otevírá to dveře ke genetické úpravě rostlin kvůli zvýšení obsahu zájmových látek nebo k jejich syntéze ve velkém v bioreaktorech s využitím mikroorganismů. To následně umožní jejich využití v medicíně.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Plant scientists find recipe for anti-cancer compound in herbs (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock