Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Jak ubránit skleník bez chemie do kategorie

Aktuality > Aktuality

Jak ubránit skleník bez chemie

Vydáno: 12.10.2021
Tisk článku
Autor: ČZU
Informace Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU

Foto: Shutterstock

Možná jste ji zahlédli v babiččině skleníku, plíseň okurková (Pseudoperonospora cubensis) napadá nejen rostliny okurek, ale také dýní, tykví a melounů. Ve chvíli, kdy se na listech objeví první žluté skvrnky se může zdát, že jde o pouhé popálení od slunce. Bohužel nejen pro tyto spáleninám podobné skvrny, ale také kvůli velmi rychlému šíření se této plísni občas přezdívá příhodným jménem “wildfire”.

N-acyl-homoserinové laktony (AHL) jsou dobře popsanou skupinou “quorum sensing” molekul. Quorum sensing je v podstatě komunikační systém mezi buňkami, který najdeme v mnoha bakteriálních druzích.  Tento mechanismus závisí na hustotě buněk a umožňuje bakteriím koordinovat své chování ve prospěch komunity na základě velikosti populace dané skupiny. Vliv AHL molekul byl v posledních letech intenzivně zkoumán, protože by mohl zlepšovat obranné reakce rostliny proti mikrobiálním patogenům, okolnímu stresu a údajně mít vliv i na její růst. Většina experimentů však probíhá na drobné plevelné rostlině zvané huseníček rolní (Arabidopsis thaliana), která se používá jako modelový organismus pro celou řadu genetických pokusů. O obranných reakcích vyvolaných AHL u různých dalších druhů plodin se tak stále neví mnoho.

V následující studii se tým vědců zaměřil na rostlinu okurky (Cucumis sativus) se snahou zjistit, zda může N-3-oxo-tetradekanoyl-L-homoserinový lakton zlepšit její obranné reakce proti zmiňované plísni okurkové a obdobné nemoci způsobené bakterií Pseudomonas syringae.

A výsledky byly nanejvýš pozitivní. Zvýšená obrana rostliny proti plísni po použití AHL byla založena na posílení buněčné stěny depozicí ligninu a rostlinného polysacharidu kalózyaktivaci obranných enzymů a akumulaci reaktivních forem kyslíku (peroxid vodíku, superoxid) a fenolických sloučenin. Kromě toho vědci dokázali, že ošetření AHL s krátkým a středním řetězcem podpořilo prodloužení primárního kořene a pozměnilo stavbu kořenů, což mělo za následek zvýšený růst rostlin. AHL jsou příslibem ekologicky šetrné alternativy k používání syntetických pesticidů a hnojiv, které je třeba omezit kvůli jejich negativním dopadům na životní prostředí.

 

Celou vědeckou práci naleznete zde:


Pazarlar S, Cetinkaya N, Bor M, Kara RS. (2020). N-acyl homoserine lactone-mediated modulation of plant growth and defense against Pseudoperonospora cubensis in cucumber. Journal of Experimental Botany, 71(20), 6638-6654.

 

Zdroj: Česká zemědělská univerzita

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021