Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Jak zacházet s medem do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Jak zacházet s medem

Vydáno: 9.9.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 8.9.2010.
V poslední době je stále více oblíbený včelí med světlý, tj. květový (známý také pod označením nektarový). Kdo si jej koupí, připomínáme, že nejlépe přímo od včelaře (kdy má zákazník i dobrý pocit z toho, že ví, ze kterých lokalit med pochází), toho často překvapí, že med brzy krystalizuje (neboli jak se také říká, cukernatí). Tedy pokud není pastový („našlehaný“ do podoby pasty).
Setkáváme se s otázkami, jak dosáhnout toho, aby med opět „tekl“. Známou praxí je sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí, teplota medu nemá překročit 40 – 50 °C. Samozřejmě nevařit! Pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med „ztekutit“ i vícekrát.
A je možné zkrystalizovaný med rozehřát v mikrovlnné troubě? To už je velmi diskutabilní. Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný (to je ovšem  závislé na typu trouby). Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se dal zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi snadno u medu dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč ale med dávat do mikrovlnky? Šetrné ztekucení ve vodní lázni je velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021