Bezpečnost potravin

Jaké jsou funkce karotenoidů?

Vydáno: 23. 8. 2013
Autor: berankova1

Některé karotenoidy mají antioxidační aktivitu, některé jsou provitaminy A. Pomáhají chránit proti onkologickým a kardiovaskulárním onemocněním, a onemocněním očí a kůže.

U karotenoidů se během let od jejich poznání dokázalo několik funkcí. Některé karotenoidy jsou provitaminy A, z nich nejdůležitější je β-karoten. U některých byla prokázána antioxidační aktivita, nejúčinnějším je lykopen a v poslední době, přibližně 20ti let, byla u některých karotenoidů popsána jejich ochranná aktivita vůči některým onemocněním. Jsou to onkologická onemocnění plic a prostaty, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění očí a kůže.  Jako nejúčinnější se osvědčuje lykopen, který chrání před ničivým vlivem volných radikálů. Při degenerativním zánětu makuly se jako ochrana osvědčují lutein a zeaxanthin. (pozn. makula = žlutá skvrna, místo na oční sítnici, kde je nejostřejší vidění)

V článku „Jaké jsou funkce karotenoidů“ se pojednává o vitaminové aktivitě karotenoidů, antioxidační aktivitě karotenoidů a aktivitě karotenoidů v prevenci onemocnění.
(Autor článku: Ing. Jarmila Blattná, CSc., Společnost pro výživu)

Výživa a potraviny 68, 2013, č. 3, s. 60-61
Objednávka kopie článku

Vyhledávání v Databázi složení potravin ČR:
Podle nutrientu: Beta-karoten

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):