Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Jaké jsou funkce karotenoidů? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Jaké jsou funkce karotenoidů?

Vydáno: 23.8.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Některé karotenoidy mají antioxidační aktivitu, některé jsou provitaminy A. Pomáhají chránit proti onkologickým a kardiovaskulárním onemocněním, a onemocněním očí a kůže.

U karotenoidů se během let od jejich poznání dokázalo několik funkcí. Některé karotenoidy jsou provitaminy A, z nich nejdůležitější je β-karoten. U některých byla prokázána antioxidační aktivita, nejúčinnějším je lykopen a v poslední době, přibližně 20ti let, byla u některých karotenoidů popsána jejich ochranná aktivita vůči některým onemocněním. Jsou to onkologická onemocnění plic a prostaty, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění očí a kůže.  Jako nejúčinnější se osvědčuje lykopen, který chrání před ničivým vlivem volných radikálů. Při degenerativním zánětu makuly se jako ochrana osvědčují lutein a zeaxanthin. (pozn. makula = žlutá skvrna, místo na oční sítnici, kde je nejostřejší vidění)

V článku „Jaké jsou funkce karotenoidů“ se pojednává o vitaminové aktivitě karotenoidů, antioxidační aktivitě karotenoidů a aktivitě karotenoidů v prevenci onemocnění.
(Autor článku: Ing. Jarmila Blattná, CSc., Společnost pro výživu)

Výživa a potraviny 68, 2013, č. 3, s. 60-61
Objednávka kopie článku


Vyhledávání v Databázi složení potravin ČR:
Podle nutrientu: Beta-karoten


Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Lykopen
Karoteny
Karotenoidy

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018