Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Japonsko zahájilo prodej geneticky upravené pražmy do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Japonsko zahájilo prodej geneticky upravené pražmy

Vydáno: 3.1.2022
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN

Po geneticky upraveném (gen. editovaném - GE) lososovi se ve světě začínají objevovat i další GE druhy ryb. V Japonsku byla v říjnu 2021 uvedena na trh GE pražma, známá pod japonským názvem „Madai“, která je v této oblasti velmi oblíbená. 

Vývoj GE pražmy byl iniciována startupem Regional Fish Co., Ltd. ve spolupráci s Kjótskou UniverzitouKindai UniverzitouMinisterstvem zdravotnictví, práce a sociálních věcí a Ministerstvem zemědělství, lesnictví a rybolovu

Ke genetické úpravě byla použita metoda CRISPR, pomocí níž byl knokautován protein myostatin, který reguluje růst svaloviny tak, že zabraňuje jejímu nadměrnému růstu. Vyřazením proteinu z funkce bylo docíleno výrazného navýšení konzumovatelné svaloviny v GE pražmě oproti konvenčním druhům, a to až 1,6násobně. Její chov by tak mohl být součástí strategií na zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci.

Uvedení GE lososa AquAdvantage společnosti AquaBounty Technologies, jež byl geneticky upraven pro rychlejší růst, na trh bylo povoleno v USA v roce 2015 a v Brazílii v roce 2021. Povolení japonské GE pražmy ke konzumaci je tak jedním z dalších milníků v relativně krátké historii prodeje GE živočichů.

GE pražma (vlevo) ve srovnání s klasickým druhem (vpravo), zdroj: Dr. Masato Kinoshita, Kyoto University and Dr. Keitaro Kato, Kindai University

 

Zdroje:

 

Zdroj: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021