Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Jatka ušetří, a i labužníci si přijdou na své (informace ke specifikovanému rizikovému materiálu) do kategorie

TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Jatka ušetří, a i labužníci si přijdou na své (informace ke specifikovanému rizikovému materiálu)

Vydáno: 30.4.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 29.4.2008.
Dodnes byla specialita, tzv. „T bone steak“ v nabídce výsekového hovězího masa spíše výjimkou. Nyní v souvislosti s nařízením Komise (ES) č. 357/2008 budou moci řezníci tyto stejky na kosti nabízet od mladých býků do stáří 30 měsíců. Dosud tomu tak bylo pouze do stáří 24 měsíců.
 
Dne 26. 4. 2008 vstoupilo v platnost nařízení Komise (ES) 357/2008, které novelizuje přílohu č. V nařízení (ES) 999/2001 a mění definici specifikovaného rizikového materiálu (SRM). Páteř skotu se za SRM považuje, pokud pochází ze zvířat starších než 30 měsíců. Do té doby byla věková hranice pro SRM 24 měsíců.
 
Dopad tohoto nařízení bude příznivý i pro jatka, neboť nebudou muset odstraňovat tolik páteří skotu. Tento specifikovaný rizikový materiál spolu s hlavami skotu a dalšími částmi, jako např. částí střeva, je totiž v souvislosti s prevencí BSE specifikovaným materiálem, který musí provozovatelé jatek za nemalé částky likvidovat v asanačních podnicích. Je tedy možné, že se dopad tohoto nařízení může projevit i na ceně hovězího masa.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Specifikovaný, tj. vyjmenovaný „materiál“ se odstraňuje z jatečných těl skotu a musí se zlikvidovat v asanačních podnicích kvůli prevenci BSE.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021