Bezpečnost potravin

Jedlé obaly z hrachového škrobu

Vydáno: 31. 10. 2007
Autor: pospisilova

Nový obalový materiál na bázi hrachového škrobu a lysozymu  vykazuje antimikrobiální vlastnosti a může se používat k balení nejrůznějších potravin.

Pracovníci z University of Manitoba, Winnipeg se zabývají výzkumem hrachového škrobu v souvislosti s jeho uplatněním jako suroviny pro výrobu jedlých a bio-obalů, které by výrobcům umožnily snížit množství odpadů, vznikajících při výrobě potravin. Byl vyvinut nový obalový materiál na bázi hrachového škrobu a lysozymu (enzym s výraznými baktericidními účinky, velmi rozšířený v živočišné říši), který vytváří pevný gel chránící výrobek před bakteriálním působením v širokém rozmezí výrobních podmínek. Podle konstatování studie je pevnost nového obalového materiálu dána vyšší hustotou a antimikrobiální aktivitu je možno ovlivnit prostřednictvím teploty. Výsledky studie, které byly publikovány v časopisu Journal of Food Science naznačují, že obalový materiál se může používat k balení a skladování nejrůznějších druhů potravin. Výzkumu nových biodegradovatelných obalů se v poslední době věnuje značná pozornost, jedním z předchozích výsledků jsou obaly na bázi kukuřičného škrobu. Více informací na adrese