Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Jedlé výhonky kapradi se musí tepelně opracovat do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Jedlé výhonky kapradi se musí tepelně opracovat

Vydáno: 6.6.2004
Tisk článku
Spirálovité výhonky kapradi (Matteuccia struthiopteris), které se v Kanadě sbírají ve volné přírodě a prodávají jako sezonní zelenina v obchodech nebo na trzích je třeba před konzumací důkladně uvařit.

Kanadský Úřad pro kontrolu potravin (CFIA) upozorňuje spotřebitele, že zakoupené čerstvé výhonky kapradi se musí před konzumací důkladně uvařit. Spirálovité výhonky kapradi (Matteuccia struthiopteris, Ostrich Fern, Fiddleheads) se sbírají ve volné přírodě a prodávají jako sezonní zelenina v obchodech nebo na trzích. Dříve byly syrové nebo nedovařené výhonky spojovány s alimentárními onemocněními. Přestože nebyly pravé příčiny tohoto rizika dosud identifikovány, CFIA je přesvědčen, že nejpravděpodobnější příčinou je neidentifikovaný přírodní toxin, přítomný ve výhoncích kapradi. Proto CFIA doporučuje, aby se čerstvé výhonky několikrát promyly v čisté, studené vodě a poté povařily min. 15 minut ve vodě nebo 10-12 minut v páře, dokud nezměknou. Výhonky by se měly povařit i před smažením, pečením či restováním. V souvislosti s konzumací zcela uvařených výhonků nebyly v Kanadě hlášeny žádné případy onemocnění. Symptomy onemocnění, které se obvykle začínají objevovat po 30 minutách až 12 hodinách po konzumaci syrových nebo nedovařených výhonků zahrnují průjmy, zvracení, pocity nevolnosti, křeče v břiše a bolesti hlavy. Nemoc trvá maximálně 24 hodiny a způsobuje značnou dehydrataci, zejména u starších osob a dětí. Každý, u koho by se po požití výhonků kapradi objevily popsané symptomy, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, aby mohly být příznaky správně diagnostikovány a zajištěna správná léčba. Více informací na adrese

http:///www.inspection.gc.ca 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021