Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Jsou ostré omáčky nebezpečné? do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Jsou ostré omáčky nebezpečné?

Vydáno: 4.5.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Diskutuje se rozporuplné doporučení německého úřadu BfR týkající se případných opatření proti konzumaci příliš ostrých chilli-omáček.
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) vydal stanovisko Nr. 053/2011 z 18. října 2011, v němž doporučuje, aby na ostrých chilli-omáčkách obsahujících více než 100 mg kapsaicinu/kg bylo uváděno varování na ochranu dětí a citlivých osob a k zabránění poškození kůže, sliznic a podráždění očí. BfR rovněž klade otázku, zda produkty s obsahem kapsaicinu nad 6000 mg/kg lze všeobecně považovat za bezpečné ve smyslu čl. 14 nařízení 178/2002/ES, a doporučuje v jednotlivých případech provádět testy. BfR vyhodnotil jako dospělými osobami tradičně akceptovanou ostrost pokrmy obsahující max. 5 mg kapsaicinu/kg tělesné hmotnosti (tj. 300 mg/60 kg).
V této věci však překvapuje, že stanovisko BfR není založeno na žádném ověřeném případu z Německa, který by popisoval poškození v důsledku konzumace chilli omáčky. Je k dispozici jediná neověřená zpráva z tisku z r. 2010 o podezřelém chování jednoho mladíka. Stanovisko BfR proto vzbuzuje rozporuplné reakce.
Obsah kapsaicinu nad 6 000 mg/kg odpovídá ostrosti asi 100 000 Scovilleho jednotek (SHU), přičemž čerstvá chilli paprička (Thai Chilli) vykazuje ostrost až 80 000 SHU, a paprička Habanero až 350 000 SHU, a přitom tyto kořenící produkty nejsou z hlediska bezpečnosti kritizovány. Dále např. na trhu ve Spojeném království je sýr s vysokým obsahem kapsaicinoidů vykazující ostrost 100 000 – 350 SHU.
BfR vychází z porce 30 g (dvě polévkové lžíce) až 120 g - s odvoláním na údaje národní spotřební studie, u níž je však sporné, o jakou ostrost chilli omáčky by se mělo jednat. V praxi se např. v případě omáčky tabasco, která je považována za nejméně ostrou chilli-omáčku, za porci považuje 2,5 až 19 g (www.chefkoch.de).
Posouzení potraviny jako nebezpečné pro uvádění do oběhu ve smyslu čl. 14 nařízení 178/2002/ES znamená, že je potravina zdravotně závadná nebo nevhodná ke konzumaci. Ostrost potraviny však není považována za zdravotně závadnou nebo nevhodnou. Takový problém by se dal vyvolat i v případě koncentrovaných poživatin jako jsou vysokostupňové alkoholy, sůl nebo cukr. Vždy záleží na způsobu konzumace, použitém množství a „ředění. Z hlediska některých osob se může jednat o „nežádoucí“ produkty. Je proto diskutabilní, zda by ostrost omáček měla vyvolávat nutnost omezujících legislativních opatření.

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 108, 2012, s. 54-57
Objednávka kopie článku




Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018