Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kampylobakter jako původce zoonóz: vyhlídky z hlediska produkce potravin do kategorie

Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Kampylobakter jako původce zoonóz: vyhlídky z hlediska produkce potravin

Vydáno: 6.9.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Je k dispozici zpráva ILSI Europe věnovaná problematice patogenu Campylobakter jejuni a C. coli.
Kampylobakter patří mezi významné patogeny způsobující zoonózy na celém světě. Odhaduje se, že každým rokem je v západní Evropě infikováno tímto organismem 1 % populace. Některé druhy kampylobakteru jsou významné z hlediska infekce zvířat, např. reprodukčního traktu, některé mají vliv na periodontální onemocnění.
ILSI Europe vydal pod názvem “Kampylobakter jako původce zoonóz: vyhlídky z hlediska produkce potravin” zprávu, která se věnuje dvěma druhům Campylobacter s největším vlivem na onemocnění člověka z potravin a to:

* Campylobacter (C.) jejuni,
* Campylobacter coli.

Infekce způsobené těmito druhy jsou vážné a mohou mít následky, které se projeví např. v reaktivní artritidě (reactive arthritis) a Guillain-Barré syndromu (GBS, akutní selhání ventilace).
Patogeny jsou v přírodě všudypřítomné a v důsledku toho se nacházejí v syrových potravinách rostlinného i živočišného původu, přičemž určité druhy potravin jsou jejich hlavními zdroji, např. syrové drůbeží maso. Ačkoliv všechny komerční druhy drůbeže jsou nositeli kampylobakterů, větší riziko hrozí z kuřat, neboť jejich konzumace je velmi rozšířená.
Kampylobakter patří mezi relativně nové patogeny způsobující zoonózy. Dosud existuje řada oblastí, které je třeba prozkoumat, aby se objasnilo chování a patogenita těchto významných bakterií. Zpráva ILSI Europe je v příloze.
 
Příloha: Campylobacters as Zoonotic Pathogens: A Food Production Perspective (pdf, 282 kB)
 
ILSI Europe
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021