Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kampylobakter zjištěn v pětině britských kuřat do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Kampylobakter zjištěn v pětině britských kuřat

Vydáno: 18.4.2012
Tisk článku
Autor: Převzato z Agronavigator.cz
Průzkum provedený agenturou Which? ukázal, že kontaminace kampylobakterem se sice snižuje, ale stále se týká téměř pětiny kuřat na trhu.
 V březnu 2012 provedla britská spotřebitelská organizace Which? průzkum kuřat z supermarketů Aldi, Asda, The Cooperative, Lidl, M&S, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco a Waitrose.
Nákupy byly realizovány v každém typu prodejny dvakrát – v různém místě, a bylo tak odebráno vždy po pěti kusech kuřat standardních, pěti z volného chovu a pěti z ekologického chovu (pokud byly k dispozici). Celkem bylo na kampylobakter, salmonelu a listerii testováno 192 vzorků: 97 standardních, 74 z volného a 21 z ekologického chovu ( všech britských chovů) Odebrané výrobky byly ve formě chlazených celých i dělených kuřat, s různým datem spotřeby.

Bylo nalezeno:
• 18 % vzorků kontaminovaných kampylobakterem,
• 17 % bylo kontaminováno listerií (4 % vzorků obsahovala vysokou úroveň kontaminace podle standardů FSA),
• 1,5 % bylo pozitivních na salmonelu.

I když testy nejsou zcela srovnatelné, výsledky ukazují zlepšení proti r. 2009, kdy FSA zjistil, že kampylobakterem bylo při prodeji kontaminováno 65 % chlazených kuřat.

Dotazem u spotřebitelů zaměřeném na preferované postupy ošetření bylo zjištěno, že
- 59 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené ozářením,
- 60 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené postřikem nebo ponořením do roztoku slabé kyseliny, jako je kyselina mléčná a
- 67 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené chlórem.
Lidé spíše akceptují ošetření parou (59 %).

I když se situace zlepšuje, je stále nepřijatelné, že je každé páté kuře kontaminované kampylobakterem.
Spolu s výsledky průzkumu zveřejnila organizace Which? doporučení, jak bezpečně zacházet s kuřecím masem a jak ho upravovat. 
EU Food Law, 2012, č. 527, s. 21-22
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018