Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kampylobakteriální infekce ve Švýcarsku na vzestupu do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Kampylobakteriální infekce ve Švýcarsku na vzestupu

Vydáno: 10.9.2008
Tisk článku
Výroční zpráva švýcarské BVET o zoonózách za rok 2007 uvádí mj. pokles počtu případů průjmových onemocnění vyvolaných salmonelami, naopak vzrůstá počet kampylobakteriálních infekcí.
(lid) – V roce 2007 bylo ve Švýcarsku onemocnělo průjmovým onemocněním vyvolaným zárodky kampylobakter celkem 6 113 osob a tendence je dále stoupající, jak uvedla švýcarská Federální veterinární správa (BVET) 4. září. Drůbeží maso je proto nutné vždy dobře tepelně upravit. Více než 40 procent kuřecího masa na pultech švýcarských obchodů domácí provenience bylo kontaminováno choroboplodnými zárodky, právě tak jako importované maso, sdělil mluvčí BVET. Většina osob se ale nakazila v průběhu pobytu v zahraničí. Kromě konzumace syrového drůbežího masa je další možností přenosu nákazy kontakt s kočkami a psy.
 
Celkově jsou však ve Švýcarsku vyráběné potraviny v mezinárodním srovnání velmi bezpečné, uvádí se dále ve Výroční zprávě o zoonózách za rok 2007. Zatímco v roce 1992 ve Švýcarsku registrovali výskyt více než 7 000 osob nemocných salmonelózou, v loňském roce se takových případů onemocnění vyskytlo již jenom 1 796. Důvodem tohoto příznivého vývoje spočívá podle BVET v konsekventním dozoru a boji s tímto původcem onemocnění ve švýcarských chovech drůbeže. V uplynulém roce tak byl prokázán výskyt salmonel pouze v 0,3 % chovatelských zařízení specializovaných na výkrm brojlerů a v 1,3 % početních stavů nosnic. Metody potírání této nebezpečné nákazy a kontrola kontaminace chovů byly v průběhu let budovány postupně krok za krokem.    
 
Schweiz: Mehr Campylobacter-Lebensmittelvergiftungen.
[cit. 2008-09-08], www.animal-health-online.de
 
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021