Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kauza s trans-tuky v Dánsku do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Kauza s trans-tuky v Dánsku

Vydáno: 19.4.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Komise upustila od soudu s Dánskem kvůli legislativně stanovenému limitu pro trans-mastné kyselin v tucích.
Od ledna 2003 je v Dánsku stanoveno, že obsah trans-mastných kyselin v tucích a olejích na trhu nesmí překročit 2 g/100 g (přechodná lhůta byla do konce r. 2003). Pokud výrobci dokázali snížit množství pod 1 g/100 g, mohli použít označení „bez trans-mastných kyselin“. Stejné požadavky platí i pro dovážené produkty, což některé firmy považují za překážku společného trhu. V dubnu 2005 zaslala Komise Dánsku oficiální výzvu ohledně zrušení tohoto národního požadavku, jenže od té doby se povědomí o nebezpečnosti trans-tuků posílilo, a to i v důsledku rozsáhlé dánské studie vydané v dubnu 2006. Než se případ dostal k soudu, spotřebitelské skupiny vyzvaly Komisi, aby následovala příklad Dánska a stanovila limity pro trans-mastné kyseliny pro všechny potraviny v EU. Některé společnosti, především některé řetězce s občerstvení ve Velké Británii přišly s iniciativou zcela eliminovat nebo podstatně snížit trans-tuky. Např. Marks & Spencer odstranil používání hydrogenovaných tuků ve všech 4 500 provozovnách během méně než 1 roku.
Přítomnost trans-tuků bude zřejmě jedním z předmětů projednávání při vytváření nutričních profilů v rámci nařízení o nutričních a zdravotních tvrzeních.
EU Food Law, 2007, č. 296, s. 12-13
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018