Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Káva a dětská výživa mají nejvyšší obsah furanů do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Káva a dětská výživa mají nejvyšší obsah furanů

Vydáno: 23.9.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Úřad EFSA shrnul 5 050 údajů z 20 evropských států a za hlavní potravinové zdroje furanu označil kávu a potraviny pro kojence. Je nutné rozšířit spektrum monitorovaných potravin.
Již třetí zpráva úřadu EFSA o kontaminaci potravin furanem od r. 2009, zveřejněná začátkem září 2011, zahrnuje zjištění z období 2009 a 2010. Jsou doplněny údaje o zatížení různých skupin populace získané z nedávno vytvořené evropské databáze spotřeby potravin - Comprehensive European Food Consumption Database. Furan je podle studií na zvířatech karcinogenní látkou a vytváří se během tepelného ošetření.
Pro dosažení přesnějšího odhadu, žádala Komise členské státy, aby shromáždily údaje o obsahu furanu v tepelně zpracovaných komerčních potravinách. Sekci úřadu EFSA - Dietary and Chemical Monitoring Unit (DCM) byly dodány údaje z 19 členských států EU a Norska. Bylo tak shromážděno 5 050 ůdajů o vzorcích z období 2004-2010 , které ukázaly, že nejvyšší zatížení je u dospělých konzumentů kávy a u batolat konzumujících hotovou dětskou výživu.
Úřad EFSA uvádí, že expertní výbor pro aditiva FAO/WHO uporozňuje na rizika z příjmu furanu a doporučuje zajistit snížení obsahu. Další sledování by mělo podchytit různé další tepelně zpracované potraviny, o kterých je k dispozici málo údajů.
Zpráva je k dispozici na stránkách EFSA.

EU Food Law, 2011, č. 500, s. 9
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021