Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Káva pro zlepšení paměti do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv

Káva pro zlepšení paměti

Vydáno: 31.12.2009
Tisk článku
Studie na myších ukazuje, že 500 mg kofeinu denně pomáhá ke zlepšení paměti v případě Alzheimerovy choroby.
Káva je střídavě oslavována nebo zatracována pro své účinky. Významný je bezesporu její stimulační účinek vyvolaný přítomností kofeinu a také vysoká antioxidační kapacita. Na výsledném pozitivním či negativním zdravotním účinku se podílí řada dalších v kávě obsažených složek a individuální stav konzumentů.
Účinky kávy na lidské zdraví se zabývá řada vědeckých studií, jejichž výsledky jsou sice někdy poněkud kontroverzní, ovšem v zásadě se shodují na tom, že konzumace kávy kromě povzbuzujícího účinku na duševní i fyzickou výkonnost, potlačení depresí, vnímání bolesti apod., může snižovat riziko některých civilizačních chorob jako Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, srdečních onemocnění, diabetu, poruch gastrointestinálního traktu, žlučových a ledvinových kamenů a cirhózy jater, a také některých druhů rakoviny (tračníku, dělohy, . Na druhé straně může u některých osob zvýšený příjem vyvolat zvýšení krevního tlaku, odvápnění kostí, zhoršení bilance hořčíku, zvýšený výskyt některých druhů rakoviny a zhoršení reprodukčních schopností. Rizikovými skupinami jsou především těhotné ženy a děti, jejichž spotřeba by se měla udržovat pod 4,5 resp. 2,5 mg kofeinu/kg tělesné hmotnosti denně.
Šálek kávy obsahuje podle druhu a zpracování káva a způsobu přípravy nápoje 0,03 až 0,18 g kofeinu, přičemž na neškodné pro dospělé zdravé osoby se považuje ca 0,4 g denně.
Studie prováděná na University of South Florida na myších trpících Alzhiemerovou chorobou prokázala možnost zlepšení paměti. Při extrapolaci na člověka by ke zlepšení paměti měla přispět dávka 500 mg kofeinu denně.
Nadměrná konzumace kávy však vede především k vyplavování minerálů z těla, odvodňování organismu, zvýšenému příjmu akrylamidu a produktů pražení a urychlení projevů stárnutí.

Zpracováno s využitím následujících zdrojů:
TEST, 16, 2009, č. 11, s. 39
Káva (AZ-slovník pro spotřebitele)
Káva a zdraví
Antioxidační vlastnosti kávy
Káva a čaj snižují riziko rakoviny dělohy
Chrání káva před rakovinou?
Kávou proti rakovině prsu
Vliv kávy na snižování rizika diabetu typu 2
Vliv pití kávy na bilanci tekutin
Ochrana proti vysokému tlaku
Kofein zvyšuje u starších žen ztráty kostní hmoty
Kofein v těhotenství
Vliv kofeinu na zdraví. Maximální příjem kofeinu u rizikových skupin
Vliv kofeinu na vnímání bolesti
Čaj a kofein
Riziko infarktů u pijáků kávy
Káva
Bioaktivní beta-karboliny v kávě
Káva brzdí kariogenní bakterie
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021