Bezpečnost potravin

Káva šetřící žaludek

Vydáno: 11. 7. 2007
Autor: pospisilova

Fa Procter a Gamble zavedla na trh novou kávu se sníženým obsahem fenolů při zachování všech senzorických ukazatelů, která nevykazuje nepříjemný vliv na žaludek.

            Zhruba 35 – 40 milionů Američanů omezilo nebo úplně vypustilo konzumaci kávy vzhledem k následným zažívacím potížím. Proto zavedla firma Procter and Gamble na trh pod značkou Folgers Simply Smooth kávu, která má na žaludek šetrnější dopad. Je to směs káv Arabica a Robusta, pražená za šetrných podmínek omezením přítomností potenciálně dráždivých látek pro žaludek. Bylo stanoveno optimum pro dobu i teplotu pražení, aby se omezila tvorba fenolových látek, ale aby byla současně i zachována stejně kvalitní chuť i aróma kávy. Jiné kávy, označované jako šetrné k žaludku, snižují hodnotu pH, nikoliv však obsah fenolů. Při zpracování kávových zrn se usiluje o snížení připálených a nakyslých tonů a tím i hořkosti. Káva Folgers Simply Smooth byla s úspěchem testována na stovkách spotřebitelů, kteří preferovali silnou káva a hodnotili kvalitu kávy i vliv kávy na žaludek.