Bezpečnost potravin

Kila ovlivníme jídlem, spokojenost spíš pohybem, říká Iva Málková

Vydáno: 20. 8. 2020
Autor: Fórum zdravé výživy, STOB

Informace Fóra zdravé výživy a společnosti STOB


Foto: Shutterstock

Dva měsíce chyběl většině z nás rutinní pohyb, byli jsme doma zavření s plnou ledničkou. Přibralo čtyřicet procent Čechů, zároveň hodně lidí ztratilo kondici. „Šedesát procent národa nejí z hladu, ale z jiných důvodů: mají jídlo po ruce nebo řeší stres,“ vysvětlila v rozhovoru po Skypu psycholožka Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB.

Mnozí z nás stresu nepodléhají, umějí s ním pracovat a hýbat se podle Ivy Málkové nepřestali. Avšak podle průzkumu agentury STEM/MARK a Obce sokolské, která oslovila osm set respondentů, přibralo za dobu nouzového stavu 37 procent lidí mírně a 4 procenta výrazně.

Ti, kteří mají zažité správné návyky, jí zdravě a pravidelně se hýbou, nejsou podle Málkové citliví na vnější spouštěče, které by je vykolejily z jejich rytmu. To jsou ti, kdo nepřibrali.

„Ti, kteří mají s váhou problémy, jsou naopak velice citliví, jak na vnější spouštěče – byli celé dny doma, tak na vnitřní – nejedí z hladu, ale v reakci na stres. Tomu nás koronavirus vystavil zejména kvůli nepředvídatelnosti a nemožnosti něco ovlivnit. A pak je skupina lidí, kteří žijí stále nezdravě a nehýbou se, takže ti naopak přibrali, protože jim absolutně chyběl rutinní pohyb,“ vysvětlila psycholožka.

Celý příspěvek včetně rozhovoru s PhDr. Málkovou najdete v magazínu ONA na stránkách idnes.cz, přímo zde.

 

Zdroj: Fórum zdravé výživy