Bezpečnost potravin

Klamavě označená konzervovaná zelenina

Vydáno: 9. 2. 2012
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 9. 2. 2012.

Inspektoři SZPI zachytili při kontrole v provozovně společnosti Ing. Pavel Tomáš PT-SERVIS v Praze 9 výrobky, které byly klamavě označeny. Tři druhy konzervované zeleniny ve skle měly přelepeny nebo jinak pozměněny etikety s vyznačeným datem minimální trvanlivosti tak, aby se doba trvanlivosti jevila delší. V několika případech byl zjevně proveden více či méně úspěšný pokus o vymazání původně vyznačeného data minimální trvanlivosti. SZPI uložila opatření, jímž zakázala tyto výrobky uvádět do oběhu.
 
Opatření se týká následujících produktů:
 
1. Fazolové lusky zelené, balené ve skle, hmotnost 670 g, údajný výrobce PT  servis konzervárna spol. s r. o., Tábor, Purkyňova 1000, ČR, šarže L8274. Datum vyražené na víčku je 2.10.2011, papírová etiketa uvádí, že minimální trvanlivost výrobku činí 3 roky od data na víčku.
 
2. Mrkvový salát ve sladkokyselém nálevu, balený ve skle, hmotnost 330 g, země původu EU, distributor: Ing. Pavel Tomáš, PT servis, Kpt. Stránského 959, Praha 9, ČR,šarže L 8318. Na víčku byly nalepeny přes sebe dvě kruhové etikety s rozdílným textem. Vrchní etiketa uvádí DMT do 31.12.2014. Na boční straně víčka je dále vytištěno datum: 14.11.2011.
 
3.  Okurky Kornišonky v kořeněném sladokyselém nálevu s cukrem, balené ve skle, hmotnost 330 g, země původu EU, distributor: PT servis konzervárna spol. s r.o., Purkyňova 1000, 390 02 Tábor, šarže L 8183 a L 8183, minimální trvanlivost vyznačená na etiketě do 31.12.2013. Na boční straně víčka však byla identifikována data 1.6.2011 a 1.7.2011 se znaky pokusu o jejich odstranění.
 
Vzhledem k vyznačeným datům minimální trvanlivosti (DMT) mohou mít spotřebitelé tyto výrobky stále doma. Jedná se však ve skutečnosti o výrobky s prošlým datem minimální trvanlivosti, záleží tedy na spotřebitelích, zda se rozhodnou pro jejich konzumaci.
 
Pro úplnost SZPI dodává, že potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti (DMT) lze uvádět do oběhu, pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny. Po uvedeném datu výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti spočívá na prodejci.
 
Potraviny s vyznačeným datem použitelnosti (DP), uváděným slovy „Spotřebujte do“, však po skončení vyznačené lhůty již uvádět do oběhu nelze.

(Zpracoval: Michal Spáčil, tiskový mluvčí)

Více fotografií na: www.szpi.gov.cz