Bezpečnost potravin

Klamavě označené zboží ve vyhořelém skladu

Vydáno: 2. 3. 2012
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 1. 3. 2012.

Vyhořelý interiér a další závady zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce při kontrole prostor společnosti Ing. Pavel Tomáš PT-SERVIS v Úvalech. Vady byly zjištěny i u některých skladovaných potravin.
 
Na balení jednoho druhu výrobku – okurek kornišonek v počtu přes 2000 kusů – byla zjevná snaha o vymazání původního data minimální trvanlivosti (DMT) a bylo uvedeno nové DMT, které „prodlužovalo“  trvanlivost výrobku výrobku o cca 2,5 roku. Řada jiných výrobků měla původní značení v němčině s prošlým DMT.
 
Při prověřování pětipatrové budovy našli inspektoři ve dvou patrech stopy po ohni, stěny a strop byly silně ohořelé, odlučovaly se z nich částečky ohořelé malby a zdiva. Ve všech patrech byly stopy po zatékání vody, ze stěn a stropů opadávalo zdivo. Podlahy byly zaneseny nečistotami a veškeré skladované potraviny byly silně zaprášené. V suterénu byly zjištěny stopy po hlodavcích. V budově chyběla umyvadla a také osvětlení, pohyb byl možný pouze s baterkou. Na stěnách byly zjištěny okem viditelné černé plísně.
 
SZPI vydala zákaz uvádění do oběhu pro výrobek „Okurky Kornišonky v kořeněném sladokyselém nálevu s cukrem“. O ostatních vadně označených potravinách provozovatel tvrdil, že jsou určeny k reklamaci a vrácení výrobci, případně k likvidaci. SZPI proto uložila opatřením provozovateli povinnost doložit, jak bude s tímto zbožím naloženo. Na sklad, který je nevyhovující pro skladování potravin, vydala SZPI zákaz užívání.

Zpracoval: Michal Spáčil, tiskový mluvčí

Další fotografie k článku:  www.szpi.gov.cz