Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Klikvy se připojují k boji proti rezistentním bakteriím do kategorie

Aktuality > Aktuality
Antimikrobiální rezistence

Klikvy se připojují k boji proti rezistentním bakteriím

Vydáno: 11.6.2019
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Globální šíření rezistencí vůči antibiotikům v dnešní době bohužel podkopává desetiletí pokroku, který dosáhla lidská i veterinární medicína v boji proti bakteriálním infekcím.

Kvůli častému používání antibiotik v medicíně i v zemědělství teď čelíme riziku návratu éry před objevem antibiotik, kdy se i bakteriální infekce malého rozsahu mohly velmi rychle stát ohrožením života pacienta. Proto je dnes velmi naléhavým úkolem zvládnout úpadek účinnosti antibiotik, například zlepšováním účinnosti stávajících antibiotik, proti nimž si bakterie již vyvinuly rezistence.

Podle nového výzkumu by nám s tím mohly pomoct klikvy, keříky z příbuzenstva borůvek a vřesů. O klikvách je již známo, že jejich bobule kyselé chuti jsou plné antioxidantů a prospívají lidskému zdraví. Teď se ale ukazuje, že by klikva mohla být receptem proti rezistentním bakteriím.

Nathalie Tufenkji z kanadské McGill University a její spolupracovníci zjistili, že když na patogenní bakterie použijí molekuly odvozené ze šťávy bobulí klikvy, tak se tyto bakterie stanou mnohem více citlivými na antibiotika. Také se ukázalo, že látky z klikvy blokují rozvoj rezistence u těchto bakterií.

Pokud se výsledky studie potvrdí v testech na zvířatech, tak se některé skupiny antibiotik, proti nimž jsou dnes bakterie často vysoce rezistentní, mohou opět stát velmi účinným prostředkem proti bakteriální infekci.

Tufenkji a spol. rozhodně budou ve svém výzkumu pokračovat. Doufají, že s pomocí výtažku z bobulí klikvy zesílí účinek podávaných antibiotik, takže bude možné snižovat jejich dávky v léčbě. To by prospělo pacientům, a také snížilo riziko dalšího rozvoje bakteriálních rezistencí.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.  

Zdroj: https://phys.org/news/2019-05-cranberries-antibiotics-bacteria.html 

 

Zdroj článku: Gate2Biotech 

 Kredit: CC0 Public Domain.

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018