Bezpečnost potravin

„Klobásový jed“ na Liberecku nebyl

Vydáno: 5. 3. 2009
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 4.3.2009.

Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj prověřila na základě upozornění, zda za chvilkovou nevolnost „spotřebitelovu“ nemohlo požití kontaminované klobásky.
 
Botulin neboli klobásový jed produkují anaerobní baktérie rodu Clostridium. Tento jed je však tak prudký, že kdyby člověk požil kontaminovanou uzeninu nebo narušenou konzervu, znamenalo by to podstatně zásadnější zdravotní problém, než jen jistou nevolnost. Nicméně ani takovýto případ podezření nebere státní veterinární dozor na lehkou váhu a řešil tento případ společně s Krajskou hygienickou stanicí.
 
Přestože se nezdálo, že by ve zmíněném případě mohlo jít o obsah botulotoxinu v uzenině, byly vzorky odeslány k laboratornímu vyšetření do Státního zdravotního ústavu v Ostravě a do Státního veterinárního ústavu Praha….a toto podezření bylo nyní vyloučeno.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Clostridium botulinum v A–Z slovníku bezpečnosti potravin