Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Klonování – nový účinný nástroj do kategorie

Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Klonování – nový účinný nástroj

Vydáno: 29.6.2007
Tisk článku
Klonování je významná technologie reprodukce, která zdokonalí celý potravní řetězec od produkce na  farmě až po spotřebitele.
Klonování je nová reprodukční technologie, která přinese užitek výrobcům hospodářských zvířat i spotřebitelům. Produkty získané pomocí této technologie (maso a mléko) jsou bezpečné a vhodné pro podporu zdraví spotřebitele.
Technologie klonování umožní výrobcům rozmnožovat a konzervovat geneticky hodnotná  zvířata s nejlepší užitkovostí a produkovat lepší maso a mléko s kvalitativními vlastnostmi, které vyžaduje spotřebitel. Technologie je příznivá i pro životní prostředí a pro zdraví zvířat..
Klonování přináší oproti dalším formám asistované reprodukce (inseminaci a přenosu embryí) rychlejší a slibnější výsledky.
Vzhledem k tomu, že se blíží konečné rozhodnutí FDA (Food & Drug Administration) o bezpečnosti masa a mléka ze  zvířat produkovaných klonováním, vyjádřili se pro časopis Feedstuffs k technologii klonování zvířat přední odborníci v této oblasti a představitelé společnosti ViaGen následovně:
 
 –  klonování je přípustný a osvědčený postup reprodukce zvířat
 –  klonovaná zvířata nebudou produkovaná pro získávání masa nebo mléka, ale spíše pro konvenční produkci prvotřídního potomstva
 –  ztržňované bude maso a mléko potomků klonovaných  zvířat
 –  zodpovědnost FDA spočívá v rozhodnutí o bezpečnosti masa a mléka. Agentura  FDA vydala v roce 2006 ve svém Centru pro veterinární medicínu (Center for Veterinary Medicine) zhodnocení  rizika, podle něhož je maso a mléko z klonovaných zvířat a jejich potomstva  k nerozeznání od běžně  produkovaného masa a mléka a tyto potraviny jsou pro spotřebitele bezpečné.

Hodnocení rizika společností FDA  je nejrozsáhlejší studií o bezpečnosti potravin, jaká kdy byla provedena. FDA má po zhodnocení připomínek   ke studii  vydat konečné rozhodnutí.
Aplikace technologie klonování je velmi drahá – např. první kopie stojí u skotu  15 000 USD, a proto se  bude týkat jen těch nejlepších zvířat (šampionů) s nejvyšší užitkovostí. V případě masného i mléčného skotu, koz a prasat budou produkovány klony za účelem páření a běžné produkce potomstva pro komerční stáda. Pouze na konci celoživotní reprodukční užitkovosti budou klonovaná zvířata zužitkovaná na produkci potravin, které jsou bezpečné a prospěšné zdraví.
Podle představitelů ViaGen  neexistují rozdíly mezi masem a mlékem ze zvířat z konvenčních chovů a ze zvířat pocházejících z klonovaných rodičů; uvádějí, že potomci klonů sami nejsou klony, takže ani jejich produkty (maso a mléko) nemohou být označeny jako klonované maso nebo mléko.
Další podrobnosti o klonování  jsou dostupné na adrese: www.fda.gov/cvm/Cloning RA_Myths.htm
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021