Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kodexový seznam metod pro stanovení vlákniny do kategorie

Codex Alimentarius - Archiv > Codex Alimentarius – základní informace> Codex Alimentarius – základní informace

Kodexový seznam metod pro stanovení vlákniny

Vydáno: 18.12.2009
Tisk článku
Codex Alimentarius následně po přijetí nové definice vlákniny přijal seznam metod použitelných pro její stanovení. Ve fázi projednávání jsou referenční hodnoty pro vitaminy a minerální látky.

Kodexový výbor pro výživu a zvláštní výživové účely po zdlouhavých a technických diskusích schválil v listopadu v Düsseldorfu analytické metody použitelné pro stanovení různých druhů vlákniny (Report of the U.S. Delegate, 31st Session, Codex Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses, November 2 to 6, 2009).

Seznam metod bude připojen k CODEX STAN 234 a nová definice vlákniny bude začleněna do CAC/GL 2-1985.

Metody jsou rozděleny do 4 kategorií:

-              všeobecné metody, které nestanovují nízkomolekulární frakce (tj. počet monomerických jednotek <= 9),

-              všeobecné metody, které stanovují vysoko- i nízkomolekulární frakce,

-              specifické metody pro určité typy vlákniny (např. specifické pro beta-glukany nebo pro rezistentní škroby apod.)

-              ostatní metody.

V prvních třech kategoriích se jedná vesměs o metody AOAC.

Dále byly projednávány referenční dávky vitaminů a minerálních látek, které jsou důležité při označování nutriční hodnoty potravin, kde musí být obsažené množství příslušné látky uvedeno jako % z referenční dávky (projednávání ve čtvrtém stupni).

(Navržené hodnoty se často zásadně liší od hodnot platných podle předpisů EU. Odchylky jsou v kladném i záporném směru).


EU Food Law,  2009, č. 414, s. 22,23,25

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018