Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kofein v těhotenství do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Kofein v těhotenství

Vydáno: 28.2.2008
Tisk článku
Podle americké studie denní příjem více než 200 mg kofeinu v prvních 12 týdnech zdvojnásobuje riziko potratu.
Studie publikovaná v American J. of Obsterics and Gynecology potvrdila, že příjem více než 200 mg kofeinu denně zdvojnásobuje riziko potratu v porovnání s abstinentkami a o 25 % zvyšuje riziko při porovnání s ženami s nižším příjmem kofeinu.
To koresponduje s dosavadními doporučeními (viz např. australský portál pro těhotné).
Dosavadní britská doporučení (FSA ) stanovovala limit nejvýše 300 mg.
Doporučuje se omezení kofeinu především v prvních 12 týdnech těhotenství. Otázkou je, zda ženy mají abstinovat i v pozdějších fázích těhotenství.
Studie zkoumala dotazníkovou formou příjem kofeinu u 1000 žen, které otěhotněly před jedním nebo dvěma měsíci. Ženy musí brát v úvahu nejen kofein z kávy, ale i z osvěžujících nápojů a jiných potravin a léčiv.
Také britský Výbor pro toxicitu (COT) provedl studii s 2 500 ženami a rovněž chce využít výsledky americké studie.
EU Food Law, 331, 2008, s. 24-25
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021