Bezpečnost potravin

Kofein v těhotenství

Vydáno: 28. 2. 2008
Autor:

Podle americké studie denní příjem více než 200 mg kofeinu v prvních 12 týdnech zdvojnásobuje riziko potratu.

Studie publikovaná v American J. of Obsterics and Gynecology potvrdila, že příjem více než 200 mg kofeinu denně zdvojnásobuje riziko potratu v porovnání s abstinentkami a o 25 % zvyšuje riziko při porovnání s ženami s nižším příjmem kofeinu.
To koresponduje s dosavadními doporučeními (viz např. australský portál pro těhotné).
Dosavadní britská doporučení (FSA ) stanovovala limit nejvýše 300 mg.
Doporučuje se omezení kofeinu především v prvních 12 týdnech těhotenství. Otázkou je, zda ženy mají abstinovat i v pozdějších fázích těhotenství.
Studie zkoumala dotazníkovou formou příjem kofeinu u 1000 žen, které otěhotněly před jedním nebo dvěma měsíci. Ženy musí brát v úvahu nejen kofein z kávy, ale i z osvěžujících nápojů a jiných potravin a léčiv.
Také britský Výbor pro toxicitu (COT) provedl studii s 2 500 ženami a rovněž chce využít výsledky americké studie.
EU Food Law, 331, 2008, s. 24-25