Bezpečnost potravin

Komerční přípravky na bázi bakteriofágů

Vydáno: 30. 5. 2008
Autor:

Na trhu jsou již některé přípravky obsahující fágy. Na výstavě FIE 2007 získal zlatou cenu výrobek Listex.


V letech 2006–2007 bylo v USA schváleno několik aplikací bakteriofágů. V roce 2006 byl schválen přípravek firmy EBI Food Safety uvedený na trh pod názvem Listex. Jde o přírodní a biopřípravek na bázi fágu účinného proti patogenu Listeria. Lze používat jako pomocný prostředek pro všechny potravinářské výrobky citlivé k L. monocytogenes. Úřad pro potraviny a léky (FDA) i Americké ministerstvo zemědělství (USDA) udělily tomuto přípravku status GRAS (obecně považovaný za nezávadný). Listex obdržel na prestižní výstavě potravinářských přísad (Food Ingredients Europe, FIE; listopad 2007) zlatou cenu za nejlepší průmyslovou inovaci. Nizozemská firma EBI Food Safety považovaná za předního výrobce prostředků na bázi fágů vyvíjí další prostředky, které budou účinné vůči těmto patogenům: Staphylococcus aureus rezistentní k methicillinu (MRSA), E. coli a Campylobacter.
 
V roce 2007 americká firma OmniLytics Inc. získala souhlas FDA pro prostředek na oplachování kůže s účinky proti E. coli a na oplachování nebo postřikování s účinky proti salmonele. Uvedené preparáty jsou určeny k ošetření živých zvířat před porážkou.
V roce 2006 americký Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) schválil výrobek AgriPhage firmy OmniLytics určený k likvidaci skvrn na rajčatech a paprikách. FDA schválil výrobek firmy Intralytix Inc. uvedený na trh pod názvem LMP 102. Jde o směs šesti různých fágů, které se budou používat jako aditivum proti L. monocytogenes během balení drůbeže a masných výrobků k přímé spotřebě (RTE).
V současné době roste počet společností a existují desítky výzkumných skupin, které se zabývají rozvojem technologie na bázi fágů a to pro různé konečné využití.
 
Závěr
Fágy představují v boji proti nebezpečným a nežádoucím bakteriím jedinečnou šanci. Koncepce využívání fágů není nová, avšak v současné době máme již k dispozici nezbytné informace pro využití jejího potenciálu. Fágy lze snadno využívat ke zvýšení bezpečnosti potravin bez vlivu na organoleptické vlastnosti potravin nebo bez negativních vedlejších účinků. Nabízejí zcela přirozené řešení problémů souvisejících s bezpečností potravin.
 
Více informací je k dispozici v příloze (včetně obrázků znázorňujících mechanismus působení fágů) a v souvisejících článcích.
 
Příloha: Bakteriofágy (pdf, 438 kB)
 
Související články:
 
Food Technology 62, 2008, č. 4, s. 46–54