.jpg.jpg)
Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. V pořadí druhým krajem, kam v letošním roce zavítala hodnotící komise, byl Královéhradecký kraj. O prestižní ocenění se zde ucházelo celkem 116 výrobků od 32 místních výrobců.
Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Trhané vepřové maso
ZEPO Bohuslavice, a.s.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Pomalu tažený HOVĚZÍ VÝVAR z Našeho hospodářství
Mgr. Jakub Erler, Osice
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
Čerstvý sýr balkánského typu
Karsit Agro, a.s.
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Selský zákys
Pavlína Páchová, Rokytnice v Orlických horách
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
PETRÁČKOVY Hořické trubičky sypané
Josef Petráček, Hořice
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
KOKOSOVÝ DORT BEZ MOUKY
PFERDA, z.ú.
|
7.
|
Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
|
TRAUTENBERK POLOTMAVÁ TŘINÁCTKA
Pivovar Trautenberk, a.s.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA
Petr Kareš, Ostroměř
|
9.
|
Ostatní
|
PROPOLIS V MEDU
Pleva s.r.o.
|
„Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V devíti kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 28 vzorků“,uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF