Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Komplex lykopenu se syrovátkou nepřesvědčil do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

Komplex lykopenu se syrovátkou nepřesvědčil

Vydáno: 12.8.2009
Tisk článku
Tvrzení o vlivu lykopenu na snížení rizika vzniku aterosklerotického plaku nepovažuje EFSA za prokázané.
Při posuzování tvrzení o vlivu lykopenu na snížení rizika vzniku aterosklerotického plaku (prevence zdravotního stavu srdce a cév) se odborná skupina NDA úřadu EFSA vyjádřila negativně. Pro zpracování stanoviska byly využity výsledky řady studií, jimiž byla doložena žádost o schválení tvrzení pro biologicky využitelný komplex lykopenu se syrovátkou.
Lykopenový komplex, který byl předmětem žádosti, je připraven patentovaným postupem smícháním rajčatového extraktu obsahujících 10 % lykopenu se syrovátkovou bílkovinou za vytvoření granulovaného výrobku. Množství aktivního lykopenu ve výrobku je 2 %. Komplex vykazuje u člověka stejnou biologickou aktivitu jako rajčatový protlak.
Přestože žadatel citoval 80 publikací potvrzujících efekt, podle skupiny odborníků NDA nebylo potvrzeno, že existuje ochranný účinek lykopenu před oxidačními změnami lipoproteinů plasmy, které mají za následek ukládání plaku v cévách, a tím snižování rizika srdečních onemocnění, mrtvice a dalších klinických komplikaci aterosklerózy. Některé z citovaných studií studií popisovaly obecný vliv rajčat, lykopenu, karotenoidů a jiných antioxidantů, jiné byly jen přehledové (review), další čtyři sledovaly primárně  ex-vivo oxidovatelnost lipoproteinu nebo  sérového LDL, takže závěry byly založeny jen na předpokládaném riziku s tím souvisejících aterosklerotických onemocnění. Další dvě intervenční studie na lidech neměřily specifické markery oxidačních změn, takže nemohly potvrzovat uváděný efekt.
22 studií založených na pozorování závislosti mezi příjmem rajčat/lykopenu nebo koncentrací lykopenu v séru a výskytem infarktů a dalších onemocnění  byly posouzeny jako mírně snižující výskyt plaku nebo aterosklerózy. Tyto studie však nepotvrdily vztah mezi příjmem lykopenu a oxidací lipoproteinů plasmy nebo mezi oxidací lipoproteinů plasmy a vznikem/rozvojem aterosklerózy.
Question No EFSA-Q-2008-703
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021